• Načítám...
>

Nové vysočanské nádraží si připomíná válečné hrdiny

  • 5. května 2023,
  • 10:00,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

5. května 1945 proběhl v ulicích hlavního města odboj proti fašistickému režimu známý jako Pražské povstání. Jedním z míst, kde se ke konci války boje odehrávaly, bylo i okolí vysočanského vlakového nádraží. Řada osob tam tehdy v boji za svobodu a demokracii položila své životy. Jejich hrdinské činy připomínala pamětní deska, která byla obnovena i v případě nové podoby nádraží, které bude dokončeno 15. května tohoto roku.

Reklama

Druhá světová válka za sebou zanechala miliony lidských životů, mnohé z nich vyhasly přitom úplně zbytečně a nesmyslně, jak už to v případě válek často bývá. 5. května 1945, kdy už se schylovalo ke konci války, probíhal v ulicích hlavního města protifašistický odboj známý jako Pražské povstání. Jedním z míst, kde boje probíhaly, bylo i vlakové nádraží ve Vysočanech, kde tehdy položila svůj život řada železničních zaměstnanců. Praha 9 si jejich odvážné činy nyní připomíná.

"Ve Vysočanech jsme dali všude věnečky na pamětní desky a na válečné hroby těch obětí Pražského povstání, je jich tady celkem dost, protože tady ty boje byly velmi tvrdé, protože v tehdejším ČKD se i vyráběly zbraně, dokonce se vyrobil i jeden lehký tank," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

V nádražní budově bývala také umístěna pamětní deska, která ale byla během stávající rekonstrukce nádraží odstraněna. Po domluvě se Správou železnic nechala Praha 9 desku vyčistit a znovu umístit v nádražní budově právě v den výročí Pražského povstání. Další deska je umístěna venku před budovou a připomíná osud Rudolfa Daleckého.

"Rudolf Dalecký byl šéfpilot z Avie, byl to voják, takže šel vyjednávat s posádkou obrněného vlaku a byl zákeřně zastřelen, protože povstalci, kdyby se jim posádka vzdala, tak by získali zbraně, obrněný vlak by byl jistě velkou silou v povstání, ale bohužel to dopadlo, jak to dopadlo a jsem také rád, že si ho můžeme znovu připomenout, že se podařilo desku vrátit na původní místo," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

 Cestující se mohou těšit na modernější a komfortnější prostory s bezbariérovým přístupem pomocí eskalátorů a výtahů z podchodu. Přestože je nádraží zcela nové, řada původních prvků zůstane zachována. Půjde například o zachování části podchodu ze 70. let 19. století s dlážděním. Z podchodu se také zachovaly původní kameny.

"Původní podchod byl taková stoka, byla to taková vysočanská stezka odvahy, kdo tím procházel. Z toho se vzaly kameny a ty kameny jsou v těch sedátkách a pokud mám správné informace, tak až se to kompletně dodělá, tak z nástupiště by měl být vidět - podchodem prosklen ten kousek toho podchodu, té dlažby," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Městská část Praha 9 zároveň v okolí nádraží otevírá novou naučnou stezku, které vede po modré a žluté turistické značce. Součástí bude také informační panel, který byl při rekonstrukci sundán. V plánu je nová grafika textů a lidé se z nich budou moci dočíst o historii nádraží. 

"Dokonce to bude doplněno QR kódem, kde tam jsou takové scénky, které udělali herci z divadla A a až se dodělá kompletní nádraží, tak ta trasa bude procházet tím podchodem nádraží nahoru na Prosek k rybníčku," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9. 

Rekonstrukce vysočanského vlakového nádraží vyšla na více než 5,4 miliardy korun. Na trati do roku 2024 vznikne tříkolejný úsek a nová zastávka Praha-Rajská zahrada. Téměř 15 kilometrový úsek, který je klíčový zejména v pražské příměstské dopravě, získá koridorové parametry a vlaky by zde po instalaci zabezpečovače ETCS měly ze současných 100 km/h jezdit až 160 km/h. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu