• Načítám...
>

Praha 9 chce do ulic nasadit asistenty prevence kriminality

  • 8. června 2023,
  • 14:03,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Vedení radnice Prahy 9 plánuje od příštího roku nasadit do služby v ulicích takzvané asistenty prevence kriminality. Ti by především v problematických lokalitách měli přispět ke zvýšení bezpečnosti v městské části.

Reklama

Dohlédnout na bezpečnost v okolí škol nebo v problematických lokalitách už strážníci nestačí. Je jich totiž nedostatek. Pomoci by ale mohli takzvaní asistenti prevence kriminality. Vedení Prahy 9 by jich do ulic chtělo v příštím roce nasadit šest.

"Lidé mají pocit, že na některých místech se necítí úplně komfortně, takže bychom chtěli zkusit, že by na těch místech, protože strážníci na to nemají čas a je i škoda vycvičeného zaplaceného strážníka na toto používat, že by tam pouze stáli, třeba tady v parku na náměstí OSN a svítila by tam ta vesta a lidé by měli pocit, že tam na to někdo dohlíží," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Asistenti by byli zaměstnanci městské části. Oproti policii by sice neměli žádné zvláštní pravomoci, v případě krajní nouze by ale mohli zamezit trestnému činu - třeba napadení, krádeži nebo obtěžování. Přítomnost asistentů by tak zároveň mohla působit jako prevence.

"Používali bychom i mapy, mapu kriminality a ty lidi bychom pustili do těch míst v podstatě jen stát, dohlížet, oni by potom třeba volali policii, svědčili by nebo by mohli zasáhnout v rámci nutné obrany," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Na Devítce by tak asistenti sloužili třeba v parku Přátelství, v parku na náměstí OSN, u základních škol nebo na některých hřištích, kde už v minulosti mělo podle místních dojít k incidentům.

"Upozornili nás na to, že na dětském hřišti byla osoba, která měla dudlík a nabízela to tam dětem, policie v tom neshledala protiprávní  jednání, samozřejmě městská policie se snaží na ta hřiště jezdit, ale nemohou tam být stále, takže to by byl konkrétní model, kdy bychom tam ty lidi postavili," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Asistenty prevence kriminality už běžně využívají třeba v Praze 14, ale i v dalších českých městech, jako je Písek, Hradec Králové nebo Litvínov. Radnice Prahy 9 zatím připravuje žádost o dotaci z Ministerstva vnitra. Na projekt by tak mohla podle místostarosty Adama Vážanského získat zhruba milion a půl. Pokud žádost uspěje, asistenti by na Devítce mohli začít pracovat už v březnu příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu