• Načítám...
>

V Praze 9 představili lidem seniorskou obálku

  • 18. srpna 2023,
  • 13:45,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

V seniorském centru v Praze 9 uspořádali setkání pro veřejnost, na kterém radnice a vedení centra představili projekt Seniorská obálka. Ta má usnadnit práci především zdravotníkům, kteří zasahují u seniora v tísni a ohrožení zdraví nebo života.

Reklama

Seznam nemocí vylepených třeba na vchodových dveřích bytu může zachránit život. Takzvaná Seniorská obálka je určena lidem, kteří bydlí sami, seniory v Praze 9 s ní v aktivizačním centru seznámilo vedení radnice.

"V podstatě je to jednoduchý dokument, kde senior, který se rozhodne to využít, napíše základní informace o sobě, dá tam kontakt na lékaře, na rodinu a především, to je nejdůležitější, tam vypíše, jakou má diagnózu, jaké bere léky a podobně," řekla Kamila Matějková (Praha 9 sobě) - místostarostka MČ Praha 9.

"Já vždy, když přijedu k lékaři, tak první, na co se mě zeptá, je jaké beru léky a jak to, že to nemám nikde napsané. On to má sice v počítači, ale nechce do toho pořád koukat. Proč bych to říkal, když mu stačí dát papír a zvlášť, když nebudu při vědomí," řekl Miroslav Mitošinka, senior. 

Formulář se seznamem nemocí a léků seniora pomáhá především záchranářům, kteří při zásahu mnohdy hrají o čas a potřebují jednat rychle.

"Seniorské obálky se týkají seniorů, kteří bydlí ve svých domácnostech a přihodí se jim nějaká náhlá příhoda, například mozková mrtvice, infarkt a v tu chvíli senior sám nebo někdo přivolává záchranku a oni potřebují sdělit ty základní informace," řekla Michaela Žáčková - ředitelka Sociálních služeb Praha 9

V takových případech ale ne vždy bývá senior ve stavu, kdy zvládne mluvit. A přesně tady formulář pověšený na viditelném místě může výrazně urychlit pomoc.

"Jsou tam kontakty na blízké, aby se někdo dozvěděl, kde ten člověk je, ale jsou tam i takové základní zdravotní informace, jaké bere ten člověk léky nebo jaké má závažné onemocnění," řekla Michaela Žáčková - ředitelka Sociálních služeb Praha 9.

Formulář si například pro svého rodiče můžete stáhnout i vy, a to na stránkách radnice nebo na webu Sociálních služeb Praha 9.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu