• Načítám...
>

Nová ZŠ Elektra přivítala první školáky

  • 4. září 2023,
  • 14:21,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

První školní den zažili dnes v celém Česku stovky prvňáčků. Na Základní a mateřské škole Elektra v Praze 9 to ale byla premiéra také pro zdejší učitelský sbor i samotnou budovu. Ta je totiž po třiceti letech první nově vybudovanou školou v metropoli. Vůbec první školáky tady proto přivítal sám starosta městské části.

Reklama

Do lavic zbrusu nové Základní a mateřské školy Elektra v pražských Vysočanech poprvé usedli žáci. Pro ty nejmladší to byla slavnostní událost, školní docházkou totiž zahájili novou životní etapu. Historicky první školáky tady přivítal i starosta městské části.

"Já bych jim popřál, aby jim to šlo, aby je to bavilo a aby ocenili, když mají tu novou školu, že to nejen nějak vypadá, ale že se podaří, že na konci budou mít ty děti chytré a budou schopny reagovat na vše, co dnešní doba přináší," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Na Základní a mateřskou školu Elektra v Praze 9 letos nastoupilo něco přes 160 dětí. V příštím roce už by jich tu ale mělo nastoupit přes 800.

"Otevíráme pro letošní rok 7 tříd včetně přípravné třídy, s tím, že původní plán byl nabrat dvě první třídy, druhou, třetí a čtvrtou třídu, nakonec pro velký zájem se otevírají tři první třídy," řekl Jaroslav Sirotek, zástupce ředitele ZŠ a MŠ Elektra.

Základní a mateřská škola Elektra zatím čeká na zápis do školského rejstříku, k čemuž by mělo dojít příští rok. Do té doby bude zařízení fungovat pod záštitou Základní školy Novoborská.

"Tím, že legislativní proces vzniku nové školy je dlouhý, aby tato škola vůbec mohla otevřít pro tento školní rok, tak muselo vzniknout detašované pracoviště, zaštítila Základní škola Novoborská," řekl Jaroslav Sirotek, zástupce ředitele ZŠ a MŠ Elektra.

Nová škola v Sousedíkově ulici teď žákům nabídne třeba střešní hřiště, terasu pro venkovní výuku nebo do země zapuštěnou tělocvičnu. 

"Už v pátek byl den otevřených dveří a mohli jsme se tady podívat, tak jsem si samozřejmě na 150 procent jistá, že je to skvělá volba, protože ta škola je úžasná. Perfektně vybavená , všechno nové, takže věřím, že to byla jednoznačně dobrá volba," řekla maminka prvňáčka.

Ať už je ale škola nová nebo stará, její účel je stejný a tak někteří stávající i budoucí školáci byli po dvouměsíčních prázdninách z prvního školního dne pochopitelně na rozpacích. 

anketa

"Těším se do školy na tělocvik."

"Kluci, na co se těšíte do školy? Jestli vůbec na něco."

"Já se netěším vůbec na nic."

"Já se těším na nové kamarády."

"Já se těším na mojí kamarádku Johanku."

První den v lavici ale pro školáky nebyl nijak náročný. Do tříd je doprovodili rodiče, kteří emotivní okamžiky hojně dokumentovali.

"Dnes jsme měli slavnostní přivítání v tělocvičně, pak jsme se odebrali do tříd, kde jsme děti slavnostně přivítali, aby se z nich stali žáci naší školy. Dostali od nás takové placičky s nápisem prvňáček, takže už jsme je pasovali na školáka," řekla Martina Brzková, třídní učitelka 1.A ZŠ Elektra.

Od pražského magistrátu pak každé z dětí obdrželo také balíček se školními potřebami, kde nechyběly některé učebnice, sešity nebo pastelky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu