• Načítám...
>

Galerie 9 hostí výstavu výtvarníka Josefa Kábrta

  • 26. září 2023,
  • 12:20,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Galerie 9 v pražských Vysočanech hostí výstavu obrazů výtvarníka Josefa Kábrta. Návštěvníci si tady mohou připomenout i klasické kreslené pohádky z dílny filmového studia Bratři v triku.

Reklama

Dnes už legendární večerníček Kluk z plakátu, ale také animovaná komedie Tragédie vodníka nebo animovaný horor podle balady Karla Jaromíra Erbena: Svatební košile. Galerie 9 v pražských Vysočanech hostí výstavu českého výtvarníka Josefa Kábrta.

"Tato výstava je určitě výjimečná a je výjimečná tím, že přestože není velká rozsahem, tak zahrnuje takřka celý průřez dílem Josefa Kábrta, což byl naprosto univerzální umělec, o kterém už se dnes tolik moc neví a je to velká škoda," řekla Eva Kořánová - kurátorka výstavy.

"On byl dokonalý kreslíř a napodobil kohokoliv, jakéhokoliv malíře. Hudební skladatel Krček mi o tom vypravoval, že seděli a říkali třeba Tichý, Lhoták, Aleš a táta to vše uměl napodobit. Génius na kresbu," řekl Petr Kábrt - syn výtvarníka Josefa Kábrta.

Díky tomu na filmovém plátně ožily třeba kreslené postavy z oblíbené knihy Jean Effela - Stvoření světa.

"Josef Kábrt na základě těch obrázků Effelových vytvořil celý ten kreslený film a traduje se, že ani Jean Effel už ani nepoznal, které ty kresby autorské jsou jeho a kreré už jsou od Josefa Kábrta," řekla Eva Kořánová - kurátorka výstavy.

Kábrt jako výtvarník, animátor a scénárista spolupracoval na filmech nejen Eduarda Hofmana, ale také Jiřího Trnky nebo Jiřího Brdečky. Během svého života animoval víc než 200 filmů a podílel se na tvorbě asi 60 snímků, z nichž některé dosáhly mezinárodního ohlasu a ocenění. Na zahájení výstavy jeho tvorby v Galerii 9 přišel i radní deváté městské části Jiří Janák.

"Pro mě je to vzpomínka na dětská léta, kdy jsem ve Večerníčku pozoroval Bolka a Lolka, Krtečka, ale hlavně Kluka z plakátu. Později jsem se s ním ještě setkal jednou při hororu, což byl animovaný film na téma Svatební košile od Karla Jaromíra Erbena. To mě donutilo, že jsem si celou Kytici potom nastudoval," řekl Jiří Janák (ODS) - radní MČ Praha 9.

Kromě animovaného filmu, novinových kreseb či komiksů a knižních ilustrací se Josef Kábrt neúnavně věnoval také volné malířské tvorbě často inspirované literaturou. A i tato díla si návštěvníci v Galerii 9 mohou prohlédnout, a to vždy od pondělí do čtvrtka mezi 10. a 19. hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu