• Načítám...
>

Ve Střížkově se potkaly pohádkové bytosti

  • 22. října 2023,
  • 15:18,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Za krásného podzimního dne proběhla ve střížkovském parku Václavka tradiční akce, při které Halloween dostal docela jiný rozměr. Šlo totiž o jednu velkou parodii na tento původně keltský lidový svátek. Pořadatelé ze Spolku za veselejší Střížkov návštěvníky akce zároveň zavedli do pohádky. Ale ani tady se nejednalo o tradiční zastávku. Byla to zkrátka jedna veliká legrace a recese na notoricky známé klasiky, jako je Popelka, Sněhurka nebo princ Bajaja, kde ani nevadilo, že křehkou princeznu hraje pořádný kus chlapa. Nechyběla ani hudební vystoupení a bohatý doprovodný program pro všechny.

Reklama

Ve střížkovském parku Václavka proběhla tradiční podzimní akce, která byla zároveň jakousi parodií na Halloween. Za podpory městské části Praha 9 ho uspořádal Spolek za veselejší Střížkov a nazval ho Střížkovské poudačky nejen pro děti - sraz místních i přespolních pohádkových bytostí. A spolek akci pojal vskutku originálně a svérázně. 

"My děláme vlastně ne halloweenskou, ale akci, která nám chyběla na podzim, takže jsme udělali po svém akci Strašidla haló ven a v tomto podzimním dušičkovém čase se budeme věnovat českým pohádkám, děláme to trošičku jinak, protože máme potřebu také udělat něco pro lidi v tomto období a udělat to po Česku, prostě trošku po našem," řekl Roman Holk - šéf a dobrá duše Spolku za veselejší Střížkov.

Na akci byli k vidění lidé v nejrůznějších maskách, kde platilo, že co maska, to originál.

anketa

"Já jsem svá vlastní postava, takový tvor, který není z našeho světa."

"Já samozřejmě tuto akci znám, protože tady probíhá spoustu let, takže už se těším, co nás dneska čeká, protože pokaždé je to zážitek a snad se pobavíme dobře."

"Už sem dorážím několikrát, v podstatě kamarádi támhle vystupují, sám budu součástí výstupu."

"S nadšením sem chodíme každý rok, strašně se nám tady líbí, protože máme část rodiny mezi ochotníky, takže chodíme fandit."

"Tentokrát se snažíme vycházet z pohádek, z českých pohádek a jsme rádi za každou masku, kdo se přidá, samozřejmě to gró tady organizujeme my, včetně malé divadelní hry, kdy dnes bude její premiéra a zároveň i derniéra," řekl Roman Holk - šéf a dobrá duše Spolku za veselejší Střížkov.

Šlo o divadelní hru Z pohádky do pohádky, která se ale podobně jako celá akce nesla v uvolněném recesistickém duchu a z klasických pohádek nezůstal v podstatě kámen na kameni. Vznikl tak originální mix pohádek, ze kterých vznikla jedna velká zábavná koláž.

"Zaprvé hlavní aktérku princeznu nám hraje muž, jsme takoví trošku genderově vyváženější, takže tady máme princeznu Alanu, která je zároveň Sněhurkou, Popelkou, postupně prochází všemi těmi žánry a těmi pohádkami a to si myslím, že bude divácky velmi vděčné a myslím si, že nás pozvou i Mezi Ploty, i když ne třeba do Bohnic, ale na Pankrác," řekl Martin Janouš - herec Studia Ypsilon.

Vedle pohádky se ale návštěvníci mohli těšit například i na hudební vystoupení.

"Bude živá muzika, budeme dělat takové hudební předěly, jako je tady zvykem, takže děláme buď folklorní muziku, dnes to bude muzika z různých žánrů, ale pro všechny, aby si to užili, takže naši mladí kamarádi dnes vyplní pauzu," řekl Roman Holk - šéf a dobrá duše Spolku za veselejší Střížkov.

A ti, kdo měli hlad a žízeň, také rozhodně nepřišli zkrátka.

"Vycházíme samozřejmě z piva, ale protože je to akce dětská, tak musí být také točená limonáda, klobásy, langoše, klasické věci, co patří k malé pouti, k malé slavnosti," řekl Roman Holk - šéf a dobrá duše Spolku za veselejší Střížkov.

A co by to bylo za pohádkově laděnou akci, kdyby v ní pořadatelé nemysleli v rámci doprovodného programu také na děti.

"Uprostřed celé akce bude průvod masek, který bude uprostřed zpestřen ohňostrojem, takže tu budou další věci," řekl Roman Holk - šéf a dobrá duše Spolku za veselejší Střížkov.

Na Střížkovské poudačky nejen pro děti si našly cestu desítky lidí, kteří se po celou dobu konání královsky bavili. Ostatně, jinak to ani nešlo, byli přece v pohádce, i když to byla pohádka tak trochu naruby, ale tentokrát tuhle vzpouru pohádkovým konvencím všichni uvítali a určitě už se těší, co Spolek za veselejší Střížkov uspořádá a nebo spíše vyvede příště. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu