• Načítám...
>

SPŠ Prosek patří mezi nejmoderněji vybavené školy

  • 10. listopadu 2023,
  • 16:45,
  • PRAHA 9,
  • Veronika Kuželková

Střední průmyslová škola na Proseku patří mezi nejmoderněji vybavené školy v Praze. Studentům nabízí možnost studovat například obor strojírenství či informační technologie. Další obory představíme v naší reportáži, ve které mimo jiné nahlédneme i do studijních laboratoří, kde se koná praktická výuka.

Reklama

Střední průmyslová škola na Proseku poskytuje vzdělání v moderních technických oborech, a to nejen na teoretické úrovni. Kladou tu totiž velký důraz hlavně na praktickou část výuky, která je velmi důležitá pro další působení hotových absolventů.

"My se snažíme, aby to studium bylo do jisté míry všeobecné, právě pro tu budoucnost těch žáků, aby byli připraveni na tu budoucí praxi, ale zároveň, aby byli technicky orientovaní a sledovali ty moderní trendy. To všeobecné vzdělání z našeho pohledu je, kromě toho klasického všeobecného vzdělání jako matematika, čeština a tak dále, je to, že se snažíme v rámci těch odborných předmětů dostat do těch studentů všeobecné znalosti, to znamená umět řešit problémy, například umět komunikovat a další takové všeobecně použitelné dovednosti a znalosti. Druhá část té praxe je to, že máme větší počet odborných laboratoři, dílen a učeben než těch běžných klasických učeben, protože chceme, aby odcházeli s nějakými dovednostmi. My nechceme, aby chodili jako encyklopedie, my to nepotřebujeme. My potřebujeme, aby dokázali problém vyřešit. A ne ten problém, který měli ve škole a řešili ho, ale jakýkoliv problém, se kterým se potkají v té budoucí praxi. Aby ho prostě našli, analyzoval, zjistili si informace a vyřešili problém technicky," řekl Lukáš Procházka, ředitel SPŠ Prosek.

Škola disponuje například laboratoří pro optické technologie. V dalších odborných učebnách se žáci učí mimo jiné programování nebo výrobu. K dispozici mají i několik brýlí pro virtuální realitu a 3D tiskárny. Výuka je zde rozdělena do tří pilířů, kterými je strojírenství, elektrotechnika a informační technologie.

"V oboru strojírenství nabízíme dvě zaměření a to je digitální prototypování zaměřené na všechny předměty, to znamená včetně designu nebo také průmyslového designu, druhá část je zaměřená na výrobní technologie, na ty moderní výrobní technologie, to znamená programování CNC strojů a robotiku. Obor elektrotechnika se věnuje průmyslové automatizaci a to je obor mechatronika a druhé zaměření je na automatizaci měst a budov, to jsou všechna ta chytrá města a budovy, to je ta nevýrobní část. Posledním oborem jsou informační technologie, které zaměřujeme na správu sítí a IT bezpečnost, takže tyto dvě kombinace a to poslední zaměření v té informační rovině je vývoj aplikací, které se zaměřují na umělou inteligenci a virtuální realitu," řekl Lukáš Procházka, ředitel SPŠ Prosek.

Jedním z prostorů, kterým škola disponuje, je i takzvaný chytrý byt a chytré zasedačky. Ty vybudovali učitelé spolu s žáky a mají přiblížit fungování a programování inteligentních budov.

"Tyto laboratoře jsou plně vybaveny a uzpůsobeny k tomu, aby se žáci co nejblíže seznámili s danou problematikou a řízením samotné inteligentní domácnosti. Reálně to vypadá tak, že si zde žáci mohou na svou vlastní kůži osvojit, osahat a celkově vyzkoušet veškeré funkce fungování v reálném inteligentním bytě, mohou si sem přijít ozkoušet veškeré funkce a na základě těchto poznatků se mohou připravit na to, s čím se budou potýkat v rámci zbytku studia na této škole," řekl Jakub Baránek, učitel praktického vyučování.

Škola svým studentům nabízí během maturitního studia i účast v mezinárodních projektech. Ty jsou financovány převážně z Evropských fondů, jako je třeba Erasmus+ a nebo z Česko-německého fondu budoucnosti. Žáci jsou pak schopni si vyzkoušet nejen svoje dovednosti, ale také odborné jazykové schopnosti. Studenti mohou během studia získat také praxi v některých z mezinárodních společností, se kterými škola spolupracuje.

"Škola se zapojuje do mezinárodních výměn a mezinárodních stáží, hlavně v rámci souvislých praxí, kde naši žáci odjíždí do Irska nebo Německa do škol a firem, kde tráví souvislé praxe, dlouhodobé praxe a zároveň potom se naši žáci účastní různých dalších soutěží mezinárodního formátu, ať jsou to robotické soutěže, například třeba v Litvě, Estonsku nebo třeba v Polsku. Pořádáme tady akci, která se jmenuje Prosecké dny, my je zaměřujeme několika směry, jeden z nich jsou Prosecké dny techniky, to jsou akce pro základní školy, kdy si žáci mohou vyzkoušet to, co tady mohou studovat, pak jsou to Prosecké dny zaměstnavatelů, to jsou zase akce pro naše žáky, kdy si mohou vyzkoušet kariérní dny, veletrhy firem, odborné přednášky a další akce se zaměstnavateli a pak jsou to Prosecké dny pro učitele, kde se naopak zabýváme tím, že vzděláváme učitele napříč republikou," řekl Lukáš Procházka, ředitel SPŠ Prosek.

Ve škole nechybí ani moderní jídelna s možností snídaní, svačin i obědů. Je tu pochopitelně i tělocvična nebo venkovní a workoutové hřiště. Žákům je k dispozici několik počítačových učeben s více než 300 počítači. Ty jsou studentům k dispozici i mimo výuku, tedy i o přestávkách nebo třeba po vyučování. Pro velký zájem se budou otvírat i další nové třídy, konkrétně tedy druhá třída v oboru strojírenství.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu