• Načítám...
>

V Praze 9 proběhla Nultá hodina autoškoly

  • 16. listopadu 2023,
  • 10:59,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Víc než 9 000 nehod ročně v Česku způsobí řidiči do 24 let. Vyplývá to ze statistik BESIPu. Na nejmladší šoféry právě proto cílí projekt s názvem Nultá hodina autoškoly. Celorepublikový projekt se v polovině listopadu uskutečnil na Střední odborné škole Jarov v Praze 9.

Reklama

Mladý řidič, který jede příliš rychle, pozdě zareaguje nebo nedá přednost v jízdě a způsobí tragickou nehodu. Situace, se kterou se záchranáři i policisté setkávají téměř dnes a denně. Právě u řidičů, kteří mají průkaz krátce, je riziko nehody podle statistik BESIPu nejvyšší. Sedm vyučovacích hodin s odborníky proto studentům věnovali na Střední odborné škole Jarov v Praze 9.

"Jsme na projektu Nultá hodina autoškoly, snažíme se oslovit mladé lidi, které ideálně ještě čeká autoškola, kteří za sebou ještě nemají žádnou výuku a chceme jim sdělit, že v momentě, kdy sednou do auta, tak na sebe berou obrovskou zodpovědnost, nejen za svůj vlastní život, ale hlavně za životy všech ostatních lidí," řekla Judita Stuchlíková - dopravní vzdělávání, Ministerstvo dopravy.

"Riziko na silnici je právě to, z mého pohledu, vnímání ostatních řidičů a uvědomění si, že na té silnici nejsem sám a to, co dělám, ovlivňuje ostatní a že to, co dělají ostatní, ovlivňuje mě," řekl Lukáš Kán - dopravní lektor.

Právě začínající řidiči, tedy ti, kteří mají průkaz méně než 2 roky, totiž na silnicích podle Ministerstva dopravy způsobí více než desetinu nehod. V celé populaci jsou jich přitom jen 3 %. Jejich další vzdělávání je proto podle expertů žádoucí.

"Chceme mladé lidi upozornit na ta rizika, která je za volantem čekají, ale také je motivovat, aby se nebáli a aby věděli, jak si třeba správně vybrat autoškolu, co jim má vlastně dát a aby šli do té autoškoly a do toho provozu vybaveni takovým základem, který my jim tady dáme," řekl Tomáš Neřold - vedoucí BESIP.

Od ledna příštího roku navíc budou moci za volant usednout řidiči už od 17 let.

"Má to ale důležitou podmínku, budou muset jet s doprovodem, tím doprovodem musí být zkušený řidič, typicky to bývá jeden z rodičů toho mladého člověka, ten musí mít 10 let řidičské oprávnění, nesmí mít žádné trestné body," řekl Tomáš Neřold - vedoucí BESIP.

"Já si nejsem úplně jistý, jak moc velký rozdíl bude, když za volant sedne čerstvý sedmnáctiletý řidič nebo čerstvý osmnáctiletý řidič. Možná, že ten rozdíl nebude tak dramatický, jak si myslíme, ale to asi až ukáže čas," řekl Lukáš Kán - dopravní lektor.

Studenti střední odborné školy v rámci celorepublikového projektu vyslechli řadu přednášek, vyzkoušeli si první pomoc a shlédli také dokument, kde několik tragických nehod představují sami jejich viníci.

"Nebude fungovat, když budeme točit film o tom, jak se chovat za volantem, ale když oslovíme viníky nehod, kteří spěchali a při tom jejich jednání někdo zemřel, tak to bude mít největší možný účinek na nás na všechny ostatní, protože nikdo nechce dožívat život s tím, že někomu ublížil," řekl Vít Klusák - dokumentarista.

"Je to takové živoucí, to znamená, že to není jen vyprávění lektora v rámci autoškoly, ale jsou to i příběhy a myslím si, že to zaujme i v rámci té praxe, kterou tady jak policie, tak záchranáři budou předvádět," řekl Tomáš Holeček (ODS) - radní MČ Praha 9.

Možnosti řídit auto od 17 let s dohledem mentora bude předcházet školení začínajícího řidiče a dopravně psychologická přednáška.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu