• Načítám...
>

Umělecký projekt Ozvěny oživil park Zahrádky

  • 2. září 2024,
  • 10:17,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

V loňském roce vedení Prahy 9 oslovilo v čele s místostarostou Adamem Vážanským a místostarostkou Kamilou Matějkovou umělce z iniciativy Praho! project, aby pomohli oživit kostky v parku Zahrádky.

Reklama

Ozvěny. Tak se jmenuje nová umělecká instalace v parku Zahrádky v Praze 9. V loňském roce totiž vedení zdejší radnice oslovilo umělce z iniciativy Praho! project, aby v parku pomohli oživit kostky architekta Lukáše Velíška. Betonové krychle a kvádry tak nově odráží myšlenky, přání a postřehy místních obyvatel.

"My jsme vyšli z toho, že tady byly kostky od pana architekta Velíška a z iniciativy místních vzešel nápad, jestli by se nedaly nějakým způsobem oživit. Shodou okolností se to sešlo s Praho! project, se kterými jsme si padli do noty a oni nabídli možnost, že se o toto místo postarají," řekla Kamila Matějková (Praha Sobě) - místostarostka MČ Praha 9.

"My jsme se na to připravili tím, že už někdy na jaře jsme oslovili místní obyvatele a ptali jsme se jich na různé otázky, jak se jim v této čtvrti žije, jak tady fungují komunitní a sousedské vztahy a jejich reálné výpovědi jsme použili přímo do té instalace, takže texty, které jsou na kostkách, to jsou reálné výpovědi místních obyvatel," řekla Veronika Matějková - spoluzakladatelka Praho! Project.

Umělci nasbírali okolo tří set výpovědí, na Velíškovy kostky pak otiskli asi 50 nejzajímavějších.

"Máme celý umělecký tým, takže se radíme, konzultujeme, analyzujeme ty výpovědi a snažíme se, aby obsáhly co nejširší škálu názorů," řekla Veronika Matějková - spoluzakladatelka Praho! Project.

Odpovědi místních obyvatel, které se na kostky nedostaly, ale v koši neskončily. I ty si kolemjdoucí mohou přečíst.

"Tady pod jedním QR kódem na podiu se skrývá interaktivní obsah a tam si člověk může přečíst další výpovědi a nebo reagovat na více otázek," řekla Veronika Matějková - spoluzakladatelka Praho! Project.

Po vernisáži, která proběhla 1. září, se pak návštěvníci mohli přesunout jen o několik desítek metrů dál, kde v rámci 68. ročníku Dvořákova festivalu zazněly tóny Smetanovy Prodané nevěsty.

"Dvořákovský festival, už je to hodně dlouhý ročník, na Praze 9 ho máme potřetí, začínali jsme Rusalkou a teď Smetanovou Prodanou nevěstou. Přijdou lidé z celé Devítky a třeba z Prahy 14 nebo 8, jsou to krásné operní melodie v tomto hezkém parku. U té Rusalky před 2 lety to bylo úžasné, protože vodník vylézal z tohoto rybníčku, který je za vámi a dnes uvidíme, co Prodaná nevěsta předvede," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Akce spojené s hudbou tím ale na Devítce letos nekončí. Třeba klavírní recitál se uskutečnil ještě začátkem září v obřadní síni radnice a další akce na sebe nenechají dlouho čekat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu