• Načítám...
>

V parku Přátelství jsme potkali Švejka

  • 28. května 2018,
  • 20:32,
  • PRAHA 9,
  • Věra Dušková

Unikátní akci k připomenutí stoletého výročí vzniku Československa připravila Městská část Praha 9 pod názvem Prosecké jaro – cesta do první republiky. Na úspěšné účastníky vědomostních a dalších soutěží čekalo občanství první republiky a nechyběl ani program na pódiu inspirovaný první světovou válkou, která vzniku našeho samostatného státu předcházela.

Reklama

Dobové uniformy, písně, řemesla a vše ostatní, co patří k časům těsně před vznikem první republiky a do jejích prvních let, mohli vidět a slyšet návštěvníci Proseckého jara. To už má v parku Přátelství dlouhou tradici, ale letos se vzpomínalo. Je to přece 100 let od chvíle, kdy se zrodila samostatná česká státnost v podobě tehdejšího Československa. A ke vzpomínání patří samozřejmě legendy. A spolu s dobrým vojákem Švejkem jsme si zavzpomínali i na našeho prvního prezidenta T.G. Masaryka. Akce Prosecké jaro - Cesta do první republiky ale nebyla pouze akcí zábavnou, ale i poučnou.

"Jsou tu různá stanoviště a soutěžící, hlavně děti, si mohou vyzkoušet jak to tehdy fungovalo. Jak se třeba pekl chléb, jaké měli vojáci rozebírání miny, překonání vodního toku na bontonu, protože tady máme jezírka," řekl Adam Vážanský, místostarosta MČ Praha 9.

Šlo ale také o členy prvorepublikové vlády, nebo o zkoušky zručnosti. Odměnou byly doklady a peníze z první republiky. 

"Vznik našeho státu bychom si myslím měli připomínat, prakticky každý z nás, dnes a denně. Pořád bychom si měli uvědomovat, že tady je něco jako národní hrdost," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Vzpomínkou na první republiky předprázdninové akce MČ Praha 9 v parku Přátelství zdaleka nekončí. Chystá se např. dětský den a happening u příležitosti rozšíření parku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu