• Načítám...
>

Děti v Praze 9 vyprávěly příběhy našich sousedů

  • 4. dubna 2019,
  • 13:19,
  • PRAHA 9,
  • Lucie Sinková

Příběhy našich sousedů jsou vzdělávacím projektem Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Dechberoucí příběhy těch, kteří zažili druhou světovou válku nebo bojovali proti komunistickému režimu, zazněly i v Praze 9.

Reklama

Vyzpovídat pamětníka, natočit jeho celoživotní vzpomínky a nakonec vytvořit reportáž nebo dokument. To měli za úkol, v rámci projektu Příběhy našich sousedů, děti a studenti z Prahy 9.

"My budeme prezentovat příběh pana Zedníka. Pan Zedník byl za dob komunismu v Československu významný cestovatel. A cestovat za komunismu nebylo úplně jednoduché, takže to vlastně dodává jeho příběhu na zajímavosti," řekla Barbora Deverová, studentka.

"Bylo velmi příjemné se s nimi bavit a byla velmi hezká jejich inteligence a jak to měli připravené. Jinak můj příběh je takový, že jsem se narodil v roce 1930, takže už jsem opravdu starý. Pamatuji si plno věcí a plno věcí už si nepamatuji," řekl Vladimír Zedník, pamětník.

"Já jsem samozřejmě velmi rád, že jsme se k Paměti národa připojili. Je to pro mě věc, kterou jsem samozřejmě zaregistroval a děkuji Post Bellum, že mě na podzim oslovilo," řekl Zdeněk Davídek, radní MČ Praha 9.

Organizace Post Bellum pořádá tento projekt po celé ČR už více než 5 let. Tady v Praze 9 se konal poprvé.

"Právě na osudech těch protagonistů, těch lidí, kteří zdánlivě měli obyčejné nebo skoro tuctové osudy, je důležité a zajímavé, že oni jsou vlastně jakýmsi vzorem," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Pamětníci, kteří zažili druhou světovou válku, bojovali proti komunistickému režimu nebo byli u zrodu důležitých historických událostí, se společně s dětmi sešli v obřadní síni Vysočanské radnice. A nejzajímavější příběhy vybírala odborná porota, která hodnotila nejen zpracování ale i způsob prezentace.

"Já jsem tady hodnotila jako pedagog. To znamená, že jsem se zaměřila na celkový vklad a dojem, jak ti žáci na své úrovni dokážou z toho příběhu vytáhnout něco zajímavého a zajímavým způsobem to odprezentovat," řekla Radka Dvořáková, porotkyně.

Třetí místo získal tým z Gymnázia Českolipská, druhé místo obsadili žáci ze ZŠ Špitálská a na pomyslné zlato dosáhli soutěžící ze ZŠ Na Balabence. Jednotlivé dokumenty lze přehrát na webových stránkách www.pribehynasichsousedu.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu