• Načítám...
>

Hasiči zasahovali při cvičení v Běchovicích

Základní škola Běchovice prošla zatěžkávací zkouškou. Během výuky se najednou rozeznělo zvonění a pedagogický sbor vyvedl překvapené děti ven ze zadýmené školy. Za pár minut už v budově zasahovaly jednotky hasičů. Probíhalo totiž cvičení, které mělo všechny připravit na možnost požáru.

Reklama

Zakouřenými chodbami se vzorně seřazené děti blíží k východu ze školy. Jedna třída za druhou postupně opouští budovu. Ještě před pár minutami neměli žáci tušení, že dojde k zahoření elektroinstalace a bude potřeba přerušit výuku a opustit budovu. Za pár minut přijíždí na místo hasiči. Během zásahu zjišťují, že v jedné z místností je uvězněn ředitel školy. 

"Proto byl nasazen AZ 30, automobilový žebřík, za pomoci kterého byl vyndán oknem. Bylo mi sděleno, že se zřejmě v suterénu hledají 2 nezletilé osoby," řekl Tomáš Hrubý, velitel SDH Praha - Běchovice. 

Takový byl scénář taktického cvičení, které mělo prověřit, jak by se postupovalo při reálné situaci. Dvě žákyně školy posloužily jako figurantky a o ničem do poslední chvíle nevěděly.

"Pane řediteli, máte za sebou záchranu z okna. Jaké jsou vaše bezprostřední pocity?" 

"Jsem rád, že jsem byl zachráněn, že jsem to přežil a že pro mě přijeli," řekl Jaroslav Svátek, ředitel ZŠ Běchovice.

"Myslíte, že je důležité tyto případy zkoušet?"

"Myslím, že máme být připravení na všechno. Měli jsme to i v rámci prevence požární ochrany, evakuace a podobně. Takže myslím, že to má smysl," řekl Jaroslav Svátek. 

"Kdo všechno o tom zásahu věděl? Věděl to pedagogický sbor?" 

"První třídy to věděly, protože děti ještě nenacvičovaly, takže učitelky z prvních tříd to věděly," řekl Jaroslav Svátek. 

Na místě zasahovaly jednotky dobrovolných hasičů z Běchovic a také jednotky profesionálů hlavního města Prahy. Podle nich je při takové situaci nejdůležitější spolupráce učitelů. 

"Pokud ta evakuace proběhne před naším příjezdem, řídící té evakuace ví počet osob, kdo mu chybí, zda mu někdo chybí, je to pro nás veliké ulehčení. Ale často se stane, že je to pro nás tak složité zjistit, kolik lidí tam bylo, takže opravdu musí projít celý objekt naší kontrolou. I na počet zasahujících hasičů je to velmi náročný zásah," řekl Pavel Schnurpfeil, velitel zásahu, HZS hl. m. Prahy.

Mezi zasahujícími v týmu dobrovolných hasičů byl i starosta Běchovic, který tímto cvičením chtěl prověřit připravenost pedagogů i dobrovolných hasičů. 

"Máme školu s kapacitou téměř 350 dětí. Pro nás bylo důležité zjistit, jestli jsme jako zřizovatel schopni garantovat, že ve spolupráci s ředitelem školy bude škola včas vyklizená, že budeme schopni dohledat případně zatoulané děti. A že, což bylo dnes takové zpestření, budeme třeba ředitele uvězněného v ředitelně schopni evakuovat třeba i oknem. Myslím, že toto všechno se podařilo, lépe to zhodnotí asi jednotliví velitelé zásahů. Ale za mě, jako za zřizovatele, jsem velmi spokojen s rychlostí dojezdu na místo, s efektem vyklizení školy a zároveň s velmi profesionálním zásahem jak profesionálních hasičů, tak i naší dobrovolné jednotky, která byla na místě jako první a zasahovala jako první," řekl Ondřej Martan, starosta MČ Praha-Běchovice.

Hodnocení zásahu ze strany profesionálních hasičů bylo také kladné. Nikdo by při zásahu nepřišel o život ani by se vážně nezranil a školu by se podařilo uhasit včas. Za necelých 45 minut se děti mohly vrátit zpět do svých lavic.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu