• Načítám...
>

Pražská náměstkyně jednala v Čakovicích o úpravě potoka

Pražská náměstkyně Komrsková jednala v Čakovicích o úpravě rybníku a potoka. Vodní plochy by měly získat přírodní vzhled a některé i obstát při povodních.

Reklama

Čakovickou radnici navštívila náměstkyně pražského primátora pro životní prostředí Jana Komrsková. Ta i během procházky čakovickými parky s vedením městské části jednala o možnostech revitalizace zdejších zelených i vodních ploch. 

"Je to velice inspirující, podívat se na tu městskou část i z pohledu toho, že si přímo projdeme parky, mají tady spoustu vodních prvků, bavili jsme se o revitalizaci," řekla Jana Komrsková (Piráti) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

"Já bych chtěl moc poděkovat, že paní náměstkyně zavítala do městské části Praha - Čakovice, my si vážíme dlouhodobé spolupráce magistrátu a věřím, že najdeme další prostor pro podpoření pěkných projektů," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha-Čakovice.

A jedním takovým je i nutná budoucí proměna Mratínského potoka.

"Což je projekt, který je již připraven a je to projekt, který bychom rádi, aby magistrát zahájil nejlépe v tomto roce, protože nejen, že je to okrasný projekt, ale je to také projekt, který má zabránit případným povodním," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice, Miškovice, Třeboradice) - místostarosta MČ Praha-Čakovice.

V Čakovicích a Miškovicích protéká Mratínský potok hlubokým korytem, takže tady povodně nehrozí. V místech u Mirovic má ale bystřina průtok větší a její břehy nejsou příliš vysoké. V posledních letech se tak potok stal hrozbou pro občany Veleně, Sluh a Mratína.

"Pro nás je důležité, že se rozšíří ten potok a vytvoří se určité meandry, to znamená, že ten potok bude zatáčet, bude mít samozřejmě jiné hrany a pokud by došlo k navýšení nebo převýšení jeho kapacity, tak se nevylije do přírody," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice, Miškovice, Třeboradice) - místostarosta MČ Praha-Čakovice.

Na stole je pak také proměna Cukrovarského rybníku, který je posledním rybníkem ve vlastnictví Prahy, který zatím neprošel revitalizací.

"V současné době se zpracovává hmotová studie a předběžné odhady na investici jsou 60 milionů korun. Pokud se tuto investici na magistrátu podaří prosadit, tak zde vznikne krásný ucelený přírodě blízký komplex, rekreační komplex, který bude mít určitě dosah přes Čakovice," řekla Soňa Černá (Pro Prahu Čakovice, Miškovice, Třeboradice) - místostarostka MČ Praha-Čakovice.

"Jaké teď budou další kroky směrem k té realizaci?"

"Samozřejmě vyčlenění finančních prostředků, ale to není možné dělat jenom pro jednu městskou část, ale je potřeba se na to podívat jako na celek a samozřejmě zprioritizovat si ty potřeby celého města. Voda do města a do městských částí, je potřeba se o to starat i v centru i na okrajových městských částech, takže priorita to pro tuto radu rozhodně je," řekla Jana Komrsková (Piráti) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

O finanční podpoře obou projektů by podle náměstkyně pražského primátora měla rada města jednat letos na podzim v rámci rozpočtového plánu. S jejich realizací by se tak mohlo začít nejdříve na jaře příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu