• Načítám...
>

Na náměstí J. Berana proběhlo tradiční Čakovické posvícení

Náměstí Jiřího Berana první říjnovou sobotu ožilo. Radnice připravila pro občany už tradiční oslavu Posvícení, která byla letos větší než roky předešlé. Díky vybrané vyšší sponzorské částce byl pro návštěvníky připraven bohatý program včetně hvězdných hostů.

Reklama

Posvícení je jakýsi svátek kostelů, kdy se slaví den, kdy byl tamní kostel posvěcen. Postupem času tento zvyk zlidověl a v Čakovicích ho slaví dodnes. Pro tuto městskou část je to dokonce největší akce roku. 

"Je to událost, která je podobná všem posvícením, to znamená, že tu lidé najdou kolotoče, najdou tu stánky jak se zbožím, tak samozřejmě hlavně s potravinami, s nápoji," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha - Čakovice.

"Pro nás je to neuvěřitelná příležitost se s lidmi setkat, my se s nimi bavíme, posloucháme je, říkají nám své starosti. Čakovice jsou vlastně město, je to velká městská část, ale zároveň trochu vesnice. Má to kouzlo těch obou parametrů a my tímto máme tu funkci, že si můžeme podívat s lidmi a řešíme spoustu věcí, které bychom se nikdy nedozvěděli standardní cestou, právě díky podobným akcím, jako je posvícení," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice, Miškovice, Třeboradice) - místostarosta MČ Praha-Čakovice.

Dopolední program nabízel spoustu soutěží pro děti a odpoledne i večer naopak několik pěveckých vystoupení od Pepy Vojtka, Viléma Čoka a dalších. 

"Organizujeme už čtrnáctý ročník, tento rok byl takový náročnější, protože se nám sešlo už více než 80 stánků, což není úplně běžné a chystáme to zhruba půl roku," řekla Kateřina Marszálková - pořadatelka akce.

Letošní posvícení představilo i jednu novinku, která souvisí právě s kostelem.

"Je to projekt obnovy varhan. Lidé mají možnost navštívit tady stánek, ale samozřejmě i kdykoliv v budoucnosti pomoci s obnovou varhan. Je připraven projekt adopce píšťal, to znamená, že každý si může vybrat nějakou píšťalu podle svých vlastních finančních možností, těch píšťal je v našem kostele na varhanech 1600, takže jsou to poměrně rozsáhlé varhany a my samozřejmě doufáme, že se podaří postupně v příštích letech nasbírat potřebné finance a tento unikátní nástroj tady v Čakovicích zachránit," řekl Jiří Vintiška (ODS) - starosta MČ Praha - Čakovice.

"Projekt na obnovu varhan je naprosto fantastický a neuvěřitelně moderní, na to, že to organizuje farnost. Doufám, že mi to odpustí, protože je to intuitivní, lidé mohou přes webové stránky adoptovat a vybrat si, kterou píšťalu u těch jednotlivých varhan si adoptují," řekl Alexander Lochman (Pro Prahu Čakovice, Miškovice, Třeboradice) - místostarosta MČ Praha-Čakovice.

Adoptovat a pojmenovat si svou píšťalu můžete na webové stránce varhanyprocakovice.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu