• Načítám...
>

Koloděje vybudovaly ze skládky park

Městská část Praha Koloděje vyřešila volání svých občanů po parku originálním a velmi levným způsobem. Vybudovala ho na místě, kde se dříve nacházela obrovská skládka. Tu nechala zrušit a za pomoci vlastních sil na jejím místě postavila přírodní park. Kromě odpočinku slouží i jako místo na cvičení.

Reklama

Pražské Koloděje se mohou pochlubit vlastnoručně postaveným unikátním parkem. Na místě, kde nyní stojí, byla dříve pouze obrovská díra. Tu se město rozhodlo zavést a postavit na jejím místě odpočinkové místo pro své občany.

“Realizace projektu stála 20 milionů a byla pod záštitou Evropské unie. Finance přidal i magistrát hlavního města Prahy a Ministerstvo pro místní rozvoj. Myslím, že to celé dopadlo velmi dobře, jelikož se zkultivovala hrůza,” uvedl místostarosta Koloděj Zdeněk Kovář.

“Já jsem to převzal ve chvíli, kdy už byl základní model parku vytvořen, to znamená modeláž horní vrsty, chodníčky a tráva. Zasadil jsem se o to, že je tu mnoho desítek stromů a květinové záhony,” řekl starosta Koloděj Zbyněk Passer.

Park kromě odpočinku nabízí i možnost vyžití v podobě originálních přírodních prvků na cvičení. “Vytěžili jsme si tady dřevo, a to díky jednomu spřátelenému místostarostovi, který nám poskytl možnost dřevo vytěžit zdarma. Dřevo jsme uskladnili a svépomoci jsme si tu s pár lidmi vytvořili řádově dvacet stanovišť, na kterých dokonce probíhají i ráno a odpoledne kurzy s trenéry,” dodal.

Park je využíván i pro pořádání nejrůznějších společenských akcí, mezi které patří například dětské dny, letní kina nebo běžecké závody. A vedení městské části uvažuje i o zprovoznění divadla. “Je tu takový krásný kamenný kruh, o kterém přemýšlíme, že bychom ho zkulturnili a kdyby to na základě grantového řízení vyšlo, tak bychom tu od příštího roku rádi opět hráli divadlo,”řekl starosta. “Chtěli jsme v parku udělat ještě hvězdárnu, ale nápad nevyšel kvůli terénu, který by tuto stavbu zatím neunesl,” dodal místostarosta Zdeněk Kovář.

Jedním z nejvýraznějších prvků celého parku je trojice vyřezávaných sloupů s názvem Trojmezí. “Přímo pod nimi se totiž nachází hranice tří katastrů - Koloděj, Uhříněvsi a Sibřiny, což už je vlastně Středočeský kraj. Takže Trojmezí je vlastně symbolika pohraničního kamene,” dodal na závěr starosta Zbyněk Passer.

Obyvatelé Koloděj tak mají kromě mnoha jiných míst, možnost trávit svůj volný i v tomto parku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu