• Načítám...
>

Kybernetické útoky často míří na správu měst

  • 10. dubna 2019,
  • 18:09,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha je ideálním cílem pro kybernetické útoky, obzvlášť ze zahraničí. Podle odborníků si to zatím obyvatelé metropole dostatečně neuvědomují a proto je potřeba, aby se vedení hlavního města na tyto útoky preventivně připravovalo.

Reklama

Do čtvrtka 11. dubna probíhá 6. ročník QuBit konference, která je zaměřena na kybernetickou bezpečnost bank, energetických společností či institucí měst a států. Právě na tyto sektory jsou nejčastěji mířeny kybernetické útoky.

"Máme tu lidi z domácí scény, opravdu ty odborníky z té lokální bezpečnostní scény. Máme i zahraniční lidi, jsou to velmi erudovaní lidé z FBI, CIA, Europolu," řekla Mária Kaličáková, organizátorka konference.

Podle odborníků je Praha nejvhodnějším evropským cílem pro kybernetický útok. A to hned z několika důvodů.

"Každá americká firma, která vstupuje na evropský trh, má pobočku v Praze. Je klíčovým městem mezi západem a východem. A mnozí lidé si to neuvědomují. Máte tu spoustu společností, které zde podávají daňové přiznání, máte své občany a máte ekosystém tranzitu mezi východem a západem," řekl Ondrej Krehel, forenzní vyšetřovatel kybernetických útoků.

Nejefektivnější cestou, jak zabránit vykrádání a zneužívání cenných dat, je prevence, podobně jako v případě předcházení nemocí. Proto je důležité spolupracovat se západními zeměmi, které mají s těmito útoky bohaté zkušenosti.

"Měli by se nejdříve zeptat těch měst na západě, která tento útok přežila, a co to vlastně znamená, čelit takovému útoku, když vám někdo sebere všechna daňová přiznání všech občanů zaregistrovaných v Praze. Prostě ukradnou ta data a zaútočí vám na firmy, které jsou komerční ve vašem sektoru, kterým vy, jako Praha, poskytujete infrastrukturu," řekl Ondrej Krehel.

Praha zažila největší kybernetický útok před 2 lety. Ten se následně šířil po celém světě. Jeho cílem bylo získat cenné informace ze systémů napojených na státní správu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu