• Načítám...
>

Pražané dluží za své psy přes 8 milionů korun

  • 29. dubna 2019,
  • 17:51,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Více než 8 milionů korun. Tolik Pražané dluží na poplatcích na psy. Ty se v metropoli pohybují od 200 korun až po částku přesahující 2 tisíce a vybírají je jednotlivé radnice.

Reklama

Bydlíte v Praze a máte psa? Pokud ano, měli byste své radnici pravidelně platit. Místní poplatek za jednoho psa v bytě činí v Praze nejčastěji 1 500 korun. Za druhého a každého dalšího je to pak 2 250 korun. U rodinného domu 600 korun. Tyto peníze ale lidé napříč metropolí často neplatí a jednotlivým radnicím, které poplatky vybírají, tak narůstá dluh.

"Praha 7 je městská část, která je takovou psí velmocí. Jsme mezi dvěma parky, Stromovkou a Letnou, a v Praze 7 bydlí mnoho lidí, kteří chovají psa. My odhadujeme, že počet těch psů může být kolem 4 tisíc, což je enormní číslo. V současné době evidujeme nezaplacené poplatky ve výši přibližně půl milionu korun," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7.

A ještě mnohem více dluží lidé v Praze 11. Tam se celkový dluh za uplynulé roky vyšplhal už přes 1,5 milionu korun. Ročně zdejší radnice získá na poplatcích 2 miliony korun do své kasy. Tato částka ale na pokrytí nákladů za úklid nestačí.

"Já si myslím, že v této chvíli to služba je určitě, protože ji dotujeme. U nás zhruba jedním milionem korun. Pokud by to takto zůstalo, my jsme povinni na to doplácet. Pokud by se ten poplatek nějakým způsobem zvedl, možná se dostáváme na nulu a ten rozpočet by byl vyrovnaný," řekl Jiří Dohnal, starosta MČ Praha 11.

"My chceme primárně digitalizovat ty služby pro občany, tzn. ty poplatky za psy by mělo být možné zaplatit třeba kartou přes internet. Tím by mělo dojít k úspoře těch nákladů, které mají MČ s výběrem těch poplatků," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Námi oslovení starostové MČ ale více než o výši poplatku mluví o jiném problému. A tím je fakt, že hodně Pražanů přihlašuje své psy mimo město, kde je to vyjde levněji. K vyřešení tohoto problému by tak podle některých politiků přispělo spíše sjednocení výše poplatky za psa v celé republice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu