• Načítám...
>

Praha představila výsledky měření emisí

  • 4. května 2019,
  • 12:05,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Každý ví, že prach a smog zdraví neprospívá. Věděli jste ale, že při cestě autem dýchá posádka až dvakrát více znečištěný vzduch, než při cestě pěšky a veřejnou dopravou? Projekt Čistou stopou Prahou na tuto skutečnost upozornil speciální akcí. Jejím cílem je zdůraznit, že každý rok kvůli znečištěnému ovzduší předčasně v České republice zemře více než deset tisíc lidí.

Reklama

Jak moc se liší znečištění ovzduší při jízdě osobním automobilem v porovnání s cestou MHD ukázalo speciální čtyřdenní měření. To se uskutečnilo během dubna na trase z Kačerova na Karlovo náměstí.

"Cílem toho měření bylo zjistit k jakým koncentracím částic je exponován motorista jedoucí autem a jakým občan, který jde pěšky a jede metrem," řekl Michal Vojtíšek, pedagog Fakulty strojní ČVUT.

Podle výsledků měření je hlavním zdrojem znečištění vzduchu v Praze především automobilová doprava.

"Nejvyšší koncentrace jsou na křižovatkách a v místech s nižší plynulostí dopravy. Menší částice byly při chůzi po odlehlejších ulicích. Ten vlastní rozdíl vyšel o malé desítky procent ve prospěch MHD a pěší chůze. Zejména v případech, kdy ten chodec šel nikoliv po Ječné ulici, kde je velký provoz, ale po menších ulicích," řekl Michal Vojtíšek.

I proto veřejnou dopravu podporuje Magistrát hl. m. Prahy, který dlouhodobě bojuje proti znečištění ovzduší v naší metropoli.

"Naše priorita je, že podporujeme MHD. Je to vidět i v plánu udržitelné mobility, který minulý týden odsouhlasila rada. Tam je vidět, že na následujících 12 let je pro nás prioritou např. stavba metra D či Pražského okruhu, abychom podpořili MHD a zároveň odvedli automobilovou dopravu z centra Prahy," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Současně koalice prověřuje možnost zavedení nízkoemisní zóny a mýtných bran v centru města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu