• Načítám...
>

Praha se stala metropolí světové literatury

  • 13. května 2019,
  • 23:23,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Praha se stala metropolí světové literatury. Od čtvrtka do neděle se zde probíhal 25. ročník veletrhu Svět knihy, který nabídl opravdu světové literární menu.

Reklama

I tento rok navštívili veletrh Svět knihy v prostorách holešovického Výstaviště desítky tisíc lidí. Během 4 dnů měli lidé možnost nejen nakupovat nejrůznější beletrie, také se mohli osobně setkat s autory knih. Na veletrhu vydavatelé tradičně křtí i nové publikace. Jednou z takových byla např. kniha 100 let českého sportu.


"To je knížka, která je průřezem ne 100 ale dokonce více let, protože začíná někdy v 16. století. A to rozhodující období je od vzniku první republiky až do loňského roku na podzim. To druhé vydání potom bylo dokončeno až do konce roku, takže obsahuje nejaktuálnější výsledky," řekl Karel Hejna, ředitel vydavatelství Olympia.

Na tvorbě této knihy spolupracovalo celkem 5 autorů. Každý z nich se zaměřil na jiné téma a období.

"Já jsem měl na starosti velmi úspěšná období 80. let Československého sportu, hlavně atletiky ale také dalších sportů. Takže to bylo hodně práce. Snažili jsme se to zmapovat úplně dokonale," řekl Pavel Procházka, sportovní novinář.

"Ve spoustě pramenů bohužel jsou věci zkreslené. Nejen faktograficky, dokonce i co se týče datových a podobných údajů. Takže někdy je to potřeba ověřovat třeba ze 3 stran, je to ale velice zajímavá práce," řekl Miroslav Jenšík, spisovatel.

Zájemci měli příležitost se setkat nejen s autory, ale také se sportovními ikonami, které se nesmazatelně zapsaly do historie naší země.

"Tak určitě, když se na to podíváte, je to celých 100 let sportu. Mně je 64, takže více než polovinu jsem toho zažil," řekl Imrich Bugár, diskař.

"Pročíst si i tu historii, protože člověk také všechno už nezná a zapomněl, takže se spíše těším na tu historii," řekla Ludmila Formanová, diskařka.

"A člověk si vzpomene na to, jaké ty události byly. Byly to neskutečné úspěchy," řekl Horst Siegl, bývalý fotbalový reprezentant.

Tato publikace, která patří mezi nejprodávanější tituly vydavatelství Olympia, vznikla i díky organizační a finanční podpoře České unie sportu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu