• Načítám...
>

Na slavnostech Navalis se představí nové lodě

  • 13. května 2019,
  • 23:57,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Reklama

Přípravy na svatojánské slavnosti Navalis jsou v plném proudu. Na Vltavu byly spuštěny historické lodě, které z Itálie a Rakouska přivezly 3 kamiony. Všech 5 kousků bude umocňovat atmosféru jedinečné slavnosti, kterou každoročně v Praze organizují Pražské Benátky. Jednou z lodí, které na slavnostech můžete vidět, je obdivovaná Bissona Bianca.

"Tato loď je darovaná Pražským Benátkám, aby Praha vytvořila dekoraci a ztvárnila v podobě sochy Jana Nepomuckého Prahu jako Bissonu Praga," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský a obnovitel slavností Navalis.

Na palubu Bissony Bianca mohou usednout 2 až 4 osoby. Loď bude obsluhovat posádka 8 gondoliérů včetně kormidelníka.

"Jsem na to opravdu hrdý a jsem moc rád. Byli jsme tu i loňský rok a celá ta organizace a všechno bylo velmi dobré, bylo to výborné," řekl Galileo Gavagnin, gondoliér.

Na barokní lodi Bissona se mohou zájemci svézt v rámci Halštatsko-benátského odpoledne. Potom bude loď odvezena do míst, kde bude dekorována, aby se tak v září v Benátkách mohla zúčastnit veslařského závodu Regata Storica. Zajímavou novinkou budou letos alpské lodě zille. Objeví se v Praze poprvé v historii. Původně sloužily lodě zille k distribuci alpské soli v Evropě. I na nich se můžete projet v rámci Halštatsko-benátského odpoledne.

"Jsou v podstatě symbolem takové první obchodem sjednocené Evropy, protože sůl z dolu v Halštatu je známá tím, že se už před 7 tisíci lety dopravovala do celé přilehlé Evropy a můžeme říci, že to je taková první obchodem sjednocená Evropa," řekl Zdeněk Bergman.

Celodřevěné lodě zille byly po staletí nejdůležitějším dopravním prostředkem nejen v Halštatu, ale v celé oblasti rakouské solné komory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu