• Načítám...
>

V ZOO pokřtili tři nová mláďata primátů

  • 15. května 2019,
  • 15:15,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoo pokřtili tři mláďata. Primátor Zdeněk Hřib dal společně s náměstkem Petrem Hlubučkem jméno novým přírůstkům v rodině gueréz a lemurů kata. Podle pracovníků zahrady všechna mláďata prospívají a mají se čile k světu.

Stáhnout video
Reklama

V pražské zoo proběhly hned 3 křty zvířecích mláďat. Pražský primátor Zdeněk Hřib pokřtil společně s náměstkem primátora Petrem Hlubučkem 2 nové přírůstky do rodiny místních lemurů kata.

"Obě jsou od samic, které jsou matka s dcerou, které k nám přicestovaly z Francie. Tou starší je sedmiletá samice, která je již zkušenou matkou. Ta mladší, Anka, které je 5 let, je prvorodičkou, takže u ní jsme si nebyli úplně jisti tím, jak vše bude probíhat a jak to zvládne. Obě se ale o mláďata od začátku staraly velmi dobře. Mláďata očistily tak, jak mají, pečují o ně velmi dobře a mláďata se předvedla v plné síle od prvních dnů," řekl Vít Lukáš, kurátor primátů, Zoologická zahrada hl. m. Prahy.

"Mláďata lemurů kata jsou první po 25 letech. Měli jsme tu dlouho samčí skupinu, takže teď, když tento druh je ohrožený, jsme přistoupili k tomu plnohodnotnému chovu a dnes tu tedy jsme pokřtili dvě mláďata," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Pohlavím si zatím pracovníci zoo nejsou jistí. Proto pro jistotu vybrali univerzální jména. Lemuřích samiček se tak drží mláďata Loki a Lenny.

"U toho staršího mláděte už jsme si téměř jistí. Protože ale ještě nemáme stoprocentní jistotu, tak zatím s tím nejdeme ven. Ale je možné, že během několika týdnů, někdy to může trvat i několik měsíců, já ale věřím, že brzy si budeme jisti u obou mláďat," řekl Vít Lukáš.

Další křest se odehrál u výběhu gueréz, kde se už více než měsíc mezi staršími členy rodiny raduje ze života bíle zbarvené mládě, které dostalo od primátora města jméno Magali.

"Z té bílé pomalu přechází do šedé barvy. Všichni o něj velice dobře pečují. Na rozdíl od lemurů, kde samice pečují o své mládě v prvních týdnech samy, tak guerézy si ho již půjčují aktivně od těch nejmenších členů až po rodiče," řekl Vít Lukáš.

Guerézám se v pražské zoo daří. Půjčování mláďat i nejmladším členům je pro tyto opice typické. Charakteristické zbarvení, jako mají ostatní, získá mládě zhruba ve věku 1 roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu