• Načítám...
>

Pravá tvář viktoriánské Anglie

  • 20. května 2019,
  • 23:36,
  • PRAHA,
  • Redakce

Až do 30. června pořádá Muzeum starých časů výstavu viktoriánských šatů z přelomu 19. a 20. století. Mapuje způsob oblékání dam z vyšších vrstev a poodhaluje, jakým způsobem s nimi bylo zacházeno.

Reklama

Výstava Něžná krása kruté Anglie zachycuje oblečení z přelomu 19. a 20. století viktoriánské Anglie. Tato doba byla pro ženy neuvěřitelně těžká. Pod krásnými šaty s něžnými krajkami se skrývaly ženy bez jakýchkoliv práv v područí mužů. Krásné oblečení provázelo dívky již od narození.

"Můžeme se podívat tady, kde jsou křtící a chovací oděvy, na kterých se prezentovala prestiž rodiny. V centru výstavy se můžeme podívat na to, jak vypadaly debutantky, což byly dívky, které byly uváděny do společnosti. Většinou jim bylo 16 let a pro rodinu to byla velká finanční zátěž, protože museli tu dceru připravit a vdát ji, ještě tu sezónu ji připravit na roli matky, manželky úspěšného muže," řekla Zdenka Plchová, majitelka Muzea starých časů.

Složitost šatů se neobešla bez pomoci komorné. Zejména šněrování šatů bylo náročné a musely být použity speciální háčky k utažení. Návštěvníky nejoblíbenější jsou šaty svatební a postmortální, které bývaly doplněny o jednu zajímavost.

"Specialitou jsou odkapávače slz, které nosila vdova po dobu smutku, někdy je ani neodkládala. Pokud někdo zemřel v domě, zatáhly se závěsy, zastavily se hodiny, vše se potáhlo černým suknem a docela známá věc je fotografování s mrtvými," řekla Zdenka Plchová.

Sbírka viktoriánských šatů je k vidění v Muzeu starých časů až do 30. června.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu