• Načítám...
>

U Zlatého prstenu oživl obraz z roku 1606

  • 22. května 2019,
  • 17:32,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Muzeum hlavního města otevírá v domě U Zlatého prstenu expozici s názvem Praha 1606. Prostřednictvím devítimetrové animace přináší vhled do života rudolfínské Prahy a jejích obyvatel. Expozice završuje stálou výstavu PRAHA Karla IV.

Reklama

Dům U Zlatého prstenu. Právě tam se otevřela jedinečná expozice, která zachycuje město pražské z doby, kdy vládl císař Rudolf II. Podobu hlavního města Českého království Praze původně zprostředkoval právě onoho roku 1606 významný grafik Sadeler. Nyní spojeným úsilím odborníků vznikla zajímavá živá grafika, tzv. oživený Sadelerův prospekt.

"Touto expozicí uzavíráme naši expozici Prahy v době Karla IV., středověkého města. Tady u Sadelerova prospektu z roku 1606 uvidíme tu Prahu konce středověku a začátku novověku jako na talíři," řekla Pavla Státníková, kurátorka.

Podle kurátorky je na pohyblivé grafice skutečně zachycena autentická Praha z roku 1606. Ta byla tehdy tvořena 3 královskými městy - Malou Stranou, Starým Městem a Novým Městem. Na animaci, jejíž součástí je i speciálně komponovaná hudba, pracoval tým asi 10 lidí necelé 2 roky. Snadné třeba nebylo zvolit ten správný počet postav.

"Ten počet je trochu záhadný, protože není snadné to úplně spočítat. Ale my jsme původně pracovali s číslem 555, aby se mi to dobře pamatovalo, jako odhad. Pak, při přepočítání, protože se nám pořád zdálo, že je jich tam málo, se ukázalo, že jich je tam asi 625. To se ukázalo pořád málo, protože jsme zjistili, že nám ty postavy odcházejí ze záběru. Tak jsme museli zásadně přidat a myslím, že těch postav je tam klidně dvojnásobek," řekl Martin Hejl, autor audiovizuálního konceptu.

"Opravdu jsme se na to těšili, byla to velká příležitost vystavit ojedinělou záležitost tohoto formátu, která nemá v ČR a možná ani ve střední Evropě konkurenci," řekl Bronislav Stratil, architekt a scénograf.

Díky Sadelerovu prospektu máme dnes jedinečný dochovaný pohled na středověkou až raně renesanční podobu Prahy. A prostřednictvím této expozice máme navíc možnost se na 3 minuty v rudolfínské Praze takřka i ocitnout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu