• Načítám...
>

Palackého most prošel dalšími zátěžovými testy

  • 10. června 2019,
  • 19:32,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Na Palackého mostě proběhly další zátěžové testy. Ty jsou součástí celkové diagnostiky mostu před jeho plánovanou rekonstrukcí. Kvůli testu byl most v noci ze soboty na neděli uzavřen.

Reklama

Palackého most byl v noci ze soboty na neděli na několik hodin uzavřen. Probíhaly na něm totiž další zátěžové testy. Ty spočívají v tom, že se jednotlivé části konstrukce podrobí zatížení, které zjistí jejich stav.

"Palacký most je poměrně výjimečný tím, že je celý usazen na dřevěných pilotech, takže je citlivější než ty, které stojí na skále. Ta dnešní zkouška má doplnit zkoušky, které jsme dělali zhruba před měsícem. Dělali jsme lichá pole, teď budeme dělat sudá pole," řekl Ludvík Hegrlík, statik.

Vedle zátěžových testů, v rámci celé diagnostiky, už most prozkoumali také potápěči. Průzkum ukázal, že pilíře nejsou podemleté. Most je ale celkově ve špatném stavu a čeká ho rekonstrukce. 

"Budou probíhat laboratorní vyhodnocení všech těch vzorků, které jsme odebrali na mostě. Spolupracujeme s Památkovým ústavem aby zpráva byla kompletní. Tato zpráva, která by měla být předložena zhruba na přelomu listopadu a prosince, nám bude sloužit jako projektová příprava pro kompletní rekonstrukci," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

"Už jsme provedli ty nejzásadnější, tento do nich spadá. Byl to most Hlávkův, most Legií, most přes Růžičkovu rokli, Barrandovský most a nyní je to Palackého most. Chystáme ještě letos v létě velkou diagnostiku a zatěžovací zkoušku na Lanovém mostě na Jižní spojce," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Opravy mostu lze připravit do 2 let. Hlavní město ale provádí diagnostiku hned na několika mostech zároveň. Rekonstrukce tak bude muset naplánovat tak, aby neprobíhaly současně a nebyly tak pro dopravu uzavřeny např. dva sousedící mosty zároveň.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu