• Načítám...
>

Karlův most budou chránit nové ledolamy

  • 10. června 2019,
  • 22:45,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Karlův most budou chránit nové ledolamy. S jejich výměnou začne v polovině června Technická správa komunikací hlavního města Prahy. Nové dřevěné zábrany z českého dubu vyjdou na téměř třicet milionů korun. Na místě by měly stát do konce roku.

Reklama

Na Vltavě, přímo pod Karlovým mostem, se v polovině června rozběhnou opravné práce. Pracovníci TSK hl. m. Prahy tam budou vyměňovat ledolamy, které chrání pilíře mostu před nárazy ledu.

"Jedná se o všechny pilíře v hlavním řečišti, které jsou chráněny ledolamy. Práce budou probíhat vždy po dvou tak, abychom nemuseli omezovat lodní dopravu a zásadně ji přerušovat. Jednotlivé práce vždy budou probíhat na dvou ledolamech současně z jedné plošiny, která bude na vodě. Dub, který je použit, je již připraven a je ve speciálních skladech, kde se kropí a kontroluje tak, aby nedocházelo k mikrotrhlinám a k vysychání dřeva," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Ledolamy se budou opravovat už poněkolikáté. Dřevo je totiž náchylné na napadení různými škůdci. TSK teď použije kvalitnější dřevo.

"K opravě ledolamů přistupujeme z důvodu poškození dřeva, kdy se tam objevila dřevokazná houba a různé další plísně. Toto dřevo stárlo rychleji než se předpokládalo, proto se přistoupilo k výběru lepšího materiálu, což je dub evropský. Je to z českých lesů," řekla Barbora Lišková.

Výměna všech 7 ledolamů bude postupně probíhat až do konce tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu