• Načítám...
>

Senát převzal největší petici v historii

  • 13. června 2019,
  • 14:52,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Zástupci organizace LIGA LIBE předali do rukou senátorů 100 kilogramů vážící petici za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní. Ta reaguje na novou evropskou směrnici, která by značně omezila práva na legální civilní držení zbraní. Peticí se bude zabývat Petiční výbor.

Reklama

Zástupci organizace LIGA LIBE předali do rukou senátorů petici za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní. Jedná se o dosud největší petici, která kdy byla na půdu Senátu doručena. Vážila kolem 100 kilogramů a obsahovala podpisy více než 100 tisíc občanů.

"Je to vlastně reakce na ty tendence Bruselu na zákazy, na ty hloupé nesmyslné zákazy, legálních soukromých zbraní. A možná i sebeobranných prostředků do budoucna. My jsme sebrali přes 100 tisíc podpisů a v současné době bychom je chtěli do Senátu odevzdat jako podporu našich snah, senátní legislativy, která by měla zanést právo bezúhonných českých občanů na legální soukromou zbraň nebo sebeobranný prostředek," řekl Pavel Černý, prezident organizace LIGA LIBE.

Nová směrnice EU by značně omezila práva na legální civilní držení zbraní. To by podle evropských poslanců mohlo vést ke snížení terorismu. To ale senátoři odmítají. Podle nich jsou naše zákony na držení zbraně mimořádně přísné.

"Většina, ať už teroristických činů nebo vražd, se právě dělá zbraněmi, které jsou pořízené ilegálně. Je to velký problém a dá se tomu velmi těžko zabránit. Na internetu se dá údajně, když člověk ví kde, koupit i raketa, když na to přijde. Tam bohužel ty technologie napomohly i tomuto trhu, který by dřív takto možný nebyl, protože nad tím byla větší kontrola," řekl Jaroslav Kubera, předseda Senátu ČR.

Zavedení této evropské směrnice by mohlo znamenat také konec myslivosti u nás.

"To znamená problém s tlumením např. zvěře, zejména černé zvěře. To znamená zvýšení počtu autonehod, mnohem větší škody na pozemcích, které jsou někdy již dnes katastrofální z hlediska přemnožení a problémy s redukováním zvěře. Víte, věkový průměr myslivců je 60 let a je jich méně a méně. A tyto všechny problémy by zákazem na poli legálních soukromých zbraní jen eskalovaly," řekl Pavel Černý.

Peticí se bude zabývat Petiční výbor. Ten provede její šetření a zařadí její projednání na pořad nejbližší schůze Senátu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu