• Načítám...
>

Situace okolo Mariánského sloupu se vyostřuje

  • 17. června 2019,
  • 18:01,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Sochař Petr Váňa nevzdává svůj boj za obnovu Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. On i jeho příznivci od soboty zůstávají na tomto prostranství a plánují repliku vztyčit. Podle vedení města nemá Váňa na stavbu nárok ani přes platné stavební povolení. Pozemek totiž patří hlavnímu městu, které s umístěním sloupu nesouhlasí na základě usnesení zastupitelstva.

Reklama

Mariánský sloup vyvolává a bude vyvolávat velké emoce. V sobotu došlo na Staroměstském náměstí ke konfliktu mezi jeho příznivci a odpůrci a napjatá situace je na místě i nyní. Tam, kde stál sloup, je zaparkované auto Městské policie, která brání v jeho stavbě. Hned vedle je pak stánek příznivců sloupu. Ti loví podpisy pod petici pro jeho podporu.

"Přijdou sami. To znamená, že pozdraví a řeknou, že to chtějí podepsat. Ten, kdo nechce, nepřijde. Bylo tady několik lidí, kteří říkali, že by jim to vadilo, tak se jich ptáme proč," řekla Marie Řehořová, příznivkyně obnovy Mariánského sloupu.

"Sám Jan Hus se díval po 3 roky na Pannu Marii. Od roku 1915 do roku 1918 a byl to velký ctitel Panny Marie a napsal krásné verše, které lze dohledat. Takže nevidím rozpor. Myslím si, že skutečně oba ty monumenty by tu měly stát spolu jako dvě vertikály dvou různých hlavních linií," řekl Eugen Kukla, příznivec obnovy Mariánského sloupu.

Podle primátora obnova sloupu vyvolává mnoho kontroverzí a nemůže být tak aktem smíření, jaký prezentují jeho zastánci.

"Mě velice mrzí, že ty snahy o obnovu Mariánského sloupu doprovází opakovaně protiprávní jednání. Momentálně je zde platné usnesení zastupitelstva z roku 2017, které jasně říká, že Praha, jakožto vlastník pozemku Staroměstského náměstí, Mariánský sloup na tom místě nechce. Toto usnesení zastupitelstva zavazuje celou radu včetně mě," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Jak dlouho petiční stánek na Staroměstském náměstí bude, to příznivci nevědí. Podle svých slov se ale chystají na Zastupitelstva Prahy 1 a hlavního města. Ta se konají tento týden.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu