• Načítám...
>

Řidiči často zneužívají preferenční pruhy

  • 8. července 2019,
  • 18:41,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město chce ještě letos zvýšit počet preferenčních pruhů, které umožňují plynulý průjezd například sanitkám, hasičům nebo městským autobusům. Ty hlavně ve špičkách často stojí v kolonách a nabírají zpoždění. Pruhy ale zneužívají taky neukáznění řidiči.

Reklama

Jsme na Evropské ulici. Během 10 minut jsme napočítali 55 osobních vozidel, která využila preferenční pruh výhradně určený pro IZS, autobusy, taxi a cyklisty. Tento problém dlouhodobě eviduje i regionální organizátor Pražské integrované dopravy. Podle analýzy zpracované touto společností je tzv. přednostní pruh neoprávněně využíván řidiči až v 80%. 

"Týká se to hlavně třeba Evropské ulice, Plzeňské ulice, kde míra toho porušování je největší. A bohužel nepomáhá nám to, že nejsou příliš časté kontroly ze strany policie, takže ti řidiči na to bohužel hřeší a biti jsou ti poctiví," řekl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID.

Tito netrpěliví a neukáznění řidiči mohou svým chováním způsobit komplikace nejen autobusům, ale i vozům IZS. Právě pro záchranáře a hasiče je včasný dojezd k nehodě nejdůležitější. Podle Krajského ředitelství policie je ale počet kontrol dostačující a není potřeba jej navyšovat. Navíc tento přestupek může pokutovat i městská policie. Řidiči mohou za tento přestupek zaplatit od 1 500 až do 2 000 korun.

"Policisté se zaměřují v rámci běžného výkonu služby a pokud jsou dopravně bezpečností akce, tak se mimo jiné zaměřujeme i na tento druh přestupků. Myslím si, že v současné době jsou tato opatření dostatečná," řekl Jan Rybanský, tiskový mluvčí KŘP hl. m. Prahy.

Společnost ROPID plánuje navýšit počet preferenčních pruhů ještě do konce tohoto roku.

"Rádi bychom zprovoznili některé vyhrazené pruhy třeba v oblasti Plzeňské ulice, Bělohorské ulice. Máme tam i projekty v oblasti Jižního Města, kde bychom posílili hlavní tahy. Ale těch dalších možností už příliš není, protože tam kde to šlo už jsou v podstatě ty pruhy vyhrazené," řekl Filip Drápal.

V současné době disponuje hlavní město preferenčními pruhy o délce 30 kilometrů. Ty jsou zároveň vybaveny semafory zajišťujícími rychlejší průjezd křižovatkou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu