• Načítám...
>

Petřín může svítit v mnoha barvách

  • 15. července 2019,
  • 18:10,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Technologie hlavního města Prahy mají na starosti více než 135 tisíc sloupů veřejného osvětlení, ale třeba i věžní hodiny nebo osvětlení pražských památek. Jednou z nich je i Petřínská rozhledna. Díky moderní technologii se může nasvětlení rozhledny měnit libovolně.

Reklama

Zelená, v barvách EU nebo trikolory. Do různých barev se během jednoho večera může zahalit Petřínská rozhledna. A to díky práci společnosti Technologie hl. m. Prahy, která je vlastněna hlavním městem.

"Petřín je součástí pražského veřejného osvětlení, tzv. architekturního osvětlení. My svítíme v základní bílé barvě samozřejmě každou noc. Magistrát ale začal v posledním roce využívat možnosti barevného nasvícení Petřína. Petřín má moderní LED nasvícení, kdy nám umožňuje ve 4 sekcích měnit barvy jednotlivých částí rozhledny," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva a generální ředitel THMP.

Petřínská rozhledna je vysoká 65,5 metru a nasvětluje ji celkem 40 svítidel na bázi LED.

"To znamená velmi moderní a úsporná svítidla. Celková watáž je 7,5 kW. V těch 4 sekcích umožňuje plynule barvy měnit. Petřín používá tzv. scénický počítač obdobný jako má třeba Národní divadlo na nasvícení svojí scény. Náš technik přiveze to barevné schéma na notebooku, nahraje ho do paměti počítače a ten pro tu danou noc změní barvy nasvícení celé rozhledny," řekl Tomáš Jílek.

Naposledy společnosti např. rozsvítila Petřínskou rozhlednu do červené barvy. A to při příležitosti mezinárodního Dne světla.

"Budeme ve druhém pololetí letošního roku doplňovat Petřínskou rozhlednu o komunikaci s naším dispečinkem, kdy budeme moci do osvětlení rozhledny zasáhnout online přímo z našeho dispečinku a už nebude nutná cesta sem na kopec. Na druhé straně se vede i debata o možnosti snižování světelného smogu tím, že by některé památky svítily utlumeně třeba po půlnoci. A toto dálkové řízení by umožnilo toto schéma aplikovat i na Petřín," řekl Tomáš Jílek.

Speciální nasvícení Petřínské rozhledny bude letos i u příležitosti oslav 30 let svobody ve státech střední a východní Evropy. Od 23. srpna do 16. prosince se tak na Petřínské věži vystřídá celkem 9 trikolor. A to např. Litvy, Maďarska, Německa nebo Rumunska. 17. listopadu pak přijdou na řadu i trikolory České a Slovenské republiky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu