• Načítám...
>

Zámek Troja láká k návštěvě

  • 20. července 2019,
  • 14:01,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Během letních měsíců mohou zájemci navštívit zámek v Troji. Barokní stavba ze sedmnáctého století dnes slouží Galerii hlavního města Prahy, která v interiéru pořádá zajímavé výstavy. Za prohlídku ale stojí také přilehlé zámecké zahrady.

Reklama

Zámek Troja se nachází nedaleko pražské Zoologické zahrady. V druhé polovině 17. století ho nechal vystavět Václav Vojtěch ze Šternberka, jako své letní sídlo.

"Hrabě ze Šternberka měl ideu, že zde přivítá panovníka habsburského rodu, který při návštěvě Prahy navštěvoval i okolní místa a byl zván na různé dvory a zámky. Předpokládalo se, že například při kratochvíli, kterou býval hon v Královské oboře pod Pražským hradem, může navštívit tento zámek, protože Pražský hrad je v přímé spojnici se zámkem Troja," řekla Marie Foltýnová, historička umění.

Za návštěvu stojí i velký sál, kde se Habsburkové nechali vyobrazit při zásadních událostech v historii rodu.

"Odehrává se zde tato historie Rakousko - uherských panovníků v mnoha vrstvách a v mnoha různých výjevech. Jsou zde samostatné iluzorní koberce znázorňující některé příběhy či legendy," řekla Marie Foltýnová.

Interiéry zámku dnes z veliké části zaplňují expozice Galerie hl. m. Prahy.

"Galerie hl. m. Prahy připravila do zámku Troja výstavu dvou sochařů Aleše Hnízdila a Jiřího Kačera. Tyto objekty jsou rozmístěny v historických interiérech a tvoří tak zajímavý kontrast mezi díly současných autorů a mezi barokním prostorem," řekla Marie Foltýnová.

Za prohlídku stojí také okolní zahrady zámku, kterými se dá příjemně procházet. Do zámku se mohou zájemci podívat pouze od března do listopadu. Během zimního období je zámek zcela uzavřen.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu