• Načítám...
>

Národní divadlo hostí Domingovu Operalii

  • 23. července 2019,
  • 19:38,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Národní divadlo a spolek Domingo - Mozart - Prague se letos staly hostiteli 27. ročníku prestižní mezinárodní soutěže Operalia. Operní soutěž vyhledává nové generace mladých talentovaných operních zpěváků. Mnohým světově proslulým operním pěvcům již odstartovala dnes úspěšnou kariéru.

Reklama

Ve stejném roce jako ČR vznikla celosvětově proslulá pěvecká soutěž Operalia. Založili ji tehdy světový tenorista a dirigent Plácido Domingo. První ročník se uskutečnil v Paříži v roce 1993. Od té doby Operalia cestuje světem a tentokrát se zastavila v pražském Národním divadle. Operalii dnes šéfuje syn legendárního tenoristy.

"Největší satisfakcí je vidět tak neobyčejné zpěváky v různých operách světa. Každý den tam můžete slyšet zpěváky, kteří zvítězili právě v Operalii," řekl Alvaro Domingo, prezident Operalie.

Prestižní soutěž Operalie hostí Národní divadlo od 21. července.

"Soutěžit v umění je někdy složité. Ale je to obrovská propagace opery a je to pro Národní divadlo nejen čest, ale také důkaz jeho úspěchu z posledních let, protože to také znamená, že si operní svět všiml, že Národní divadlo se rozvíjí a stává se postupně součástí rodiny známých operních divadel v Evropě," řekl Jan Burian, ředitel ND.

"Za Ministerstvo kultury mohu říci, že jsme velmi rádi, že jsme mohli tak význačnou akci podpořit, že už ty přípravy, které započaly v loňském roce, mohly vyvrcholit do toho, že opravdu můžeme hostit po tolika letech finále takové věhlasné soutěže. A samozřejmě přivítat zde osobně i maestra," řekl Bohumil Šíp, ředitel kanceláře MK.

Letošní přehlídku hlasů si pochvaluje i jedna z porotkyň.

"Musím říci, že úroveň je letos opravdu vysoká. Jsme velice nadšení ze zpěváků, které jsme měli možnost včera poznat," řekla Carolin Wielpütz, ředitelka umělecké správy, Divadlo Bonn, Německo.

Hlasy jsou podle ní velmi rozdílné. Zastoupen je tak široký repertoár.

"Máme velmi mladé zpěváky, takže jsou tam árie od Mozarta, od Rossiniho pro mladé vysoké tenory. Ale i od Verdiho nebo Wagnera," řekla Carolin Wielpütz.

Soutěže se účastní celkem 40 pěveckých talentů. Velké finále se uskuteční už v tento pátek 26. července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu