• Načítám...
>

Hradní stráž čekají změny

  • 29. července 2019,
  • 17:41,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

V nejbližších letech čeká Hradní stráž několik změn. Ty se týkají nejen jejich vybavení, ale i počtu sloužících vojáků.

Reklama

Drony, nové uniformy i zbraně. To je jen několik málo novinek, které v budoucnu čekají Hradní stráž.

"Hradní stráž by v souladu s koncepcí svého rozvoje, která bude platná do roku 2028, měla modernizovat jak své zbraňové systémy, tak své vybavení. Ta obměna výzbroje by se měla hlavně týkat útočných pušek BREN, kde budeme navyšovat počet a obměňovat za typ BREN 2," řekl Jiří Havel, tiskový mluvčí Hradní stráže.

Drony by nově měly pomáhat vojákům při střežení zámku v Lánech.

"Tento areál je velmi rozsáhlý. Měly by pomáhat při zefektivnění a zjednodušení střežení areálu," řekl Jiří Havel.

Nové uniformy vojáků strážní služby budou mít jiný vzor.

"Budou uzpůsobeny pro nošení osobních zbraní vojáků, které používají při strážní službě. Budou nahrazovat současné maskáče. To je vzor 95, který je méně vhodný pro areál Pražského hradu," řekl Jiří Havel.

Hradní stráž čeká v budoucnu i navýšení počtu vojáků až o třetinu. V plánu je proto také přestavba kasáren a výstavba nových prostor. 

"Budeme stavět logistickou budovu na Petříně, kam se následně přesune odbor podpory, to je tzv. logistika. Také zabezpečení včetně psince, který máme teď dislokovaný ve Kbelích a ta rota zabezpečení je v Dejvicích. Do toho volného objektu, který je v Kanovnické ulici, ze kterého se přesunou tyto jednotky, nastěhujeme druhý prapor, který je v současné době v Dejvicích," řekl Jiří Havel.

Splnit podmínky přijetí k Hradní stráži není snadné. Kromě získání bezpečnostní prověrky musí vojáci splňovat např. předepsanou výšku a váhu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu