• Načítám...
>

Pražské osvětlení se dočká výměny a smartifikace

  • 12. srpna 2019,
  • 17:05,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Reklama

Pražské veřejné osvětlení se dočká obnovy a také smartifikace. Obnova by měla proběhnout do konce roku 2020. A to hned v několika oblastech. Zásadní ale přitom bude snížení nákladů na elektrickou energii. K tomu mohou pomoci tzv. dynamické modely osvětlení. Zjednodušeně řečeno - pokud např. čidla nezaznamenají pod pouliční lampou žádný pohyb, přejde do úsporného režimu a sníží intenzitu záření.

"My budeme mimo jiné testovat různé dynamické modely, které právě umožňují snižovat jak spotřebu elektrické energie, tak ten světelný smog právě tím, že lampy nesvítí po celou dobu noci stejně. V některých částech je možné vypnout zcela, reagovat právě třeba na pohyb osob nebo pohyb vozidel," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

V rámci obnovy dojde k výměně svítidel, obnově nátěrů nebo celkové výměně stožárů osvětlení. Na některých místech v Praze je už totiž osvětlení zcela nevyhovující. 

"V některých částech města jsou lampy staré i několik desítek let a jsou tedy na hranici životnosti. Plánujeme lampy vybavit LED svítidly, čidly na pohyb a využít je k postupnému rozšíření nabíjecích míst pro elektromobily, které by se mohly nabíjet přímo ze stožárů veřejného osvětlení," řekl Tadeáš Provazník, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Do roku 2030 totiž město počítá s tím, že by se počet elektromobilů v metropoli mohl rozšířit až na 100 tisíc. Je proto potřeba vybudovat vlastní dobíjecí síť. Lampy ale mohou pomoci i ve světě informačních technologií.

"Je to možnost využití pro různá měření a čidla. Ale mimo jiné i trasa kabelů veřejného osvětlení může městu poskytnout možnost budování vlastní optické infrastruktury. To znamená IT sítí," řekl Tomáš Jílek.

Zatím je vytipováno 5 velkých městských parků např. v Praze 6 nebo v Praze 2, kde výměna osvětlení odstartuje. První výzvy pro zhotovitele veřejných zakázek se mají na webu Technologií hl. m. Prahy objevit ještě tento měsíc. Město do výměny investuje celkem 150 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu