• Načítám...
>

Data operátorů začne Praha využívat už příští rok

  • 15. srpna 2019,
  • 11:38,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha plánuje využívat data od mobilních operátorů. Mohou pomoci při plánování rozvoje města, například v dopravě, nebo bydlení. Data mají být anonymizovaná, vedení města tak zcela vylučuje, že by tím chtělo kohokoliv takzvaně šmírovat.

Reklama

Jednorázový průzkum mobilních dat ukázal, že v Praze se zdržuje o čtvrt milionu lidí více, než ukazují data statistického úřadu. Město tak chce využívat přesnější data mobilních operátorů i v budoucnu. Mohou podle jeho vedení pomoci v klíčových otázkách rozvoje města, např. dopravy.

"Je třeba zřejmé už z těch prvních dat, že je potřeba intenzivně posílit tu veřejnou dopravu s regionem. Není to jen otázka Prahy. Je vidět, že třeba trasa D je projektovaná prozíravě, protože už zachycuje vztahy s regionem, jak P+R, tak možností návazností na další způsoby dopravy. Je ale potřeba to podpořit dál. Např. máme v plánu mobility, i se SŽDC komunikujeme, to tzv. metro S, tedy spojení ze Smíchova na Hlavní nádraží se stanicí Karlovo náměstí. To jsou všechno akce, které propojují ten region a město," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Data, která město od operátorů obdrží, už budou zpracovaná a anonymizovaná. Podle vedení s tak lidé nemusí bát, že je chce město šmírovat. V otázce bydlení ale bude jasnější kolik lidí bydlí v dané čtvrti, kolik jich tam např. studuje, pracuje a podobně. Tomu pak město dokáže uzpůsobit potřeby čtvrti a její vybavenost.

"Město získá údaj o počtu studentů, když to řeknu zjednodušeně. Ale na úrovni toho mobilního operátora, v momentě vzniku těch dat, se nějakým mechanismem usuzuje na základě těch jednotlivých signálů, jestli spadne do té či oné kategorie. A potom v rámci nějakých algoritmů se ta data sečtou do balíku, který přichází v úvahu pro tu danou čtvrť," řekl Jiří Čtyřoký, sekce prostorových informací IPR hl. m. Prahy.

Využití dat je krok správným směrem i podle pražských opozičních zastupitelů. Překvapivé je prý pouze to, že už se tento projekt nezačal realizovat dříve. Jednalo se o něm totiž už v minulém volebním období.

"Protože v reálu ta data skutečně zjednoduší život, zlepšují ekonomiku a kvalifikovaná práce s nimi může ukazovat v mnohých směrem, ať už se to týká turismu nebo rozvoje infrastruktury, jak dělat správná řešení. Druhá věc je samozřejmě, a to by mělo hned následovat ve sněmovně, jak bránit zneužitelnosti těchto dat, protože hromadění takových dat je klíčové a může být i nepříjemné pro různé skupiny, které by se k těmto citlivým datům dostaly," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

IPR vypsal veřejnou zakázku za odhadovanou cenu 46 milionů korun. Výběr zpracovatelů by měl být hotov letos na podzim. První výstupy bude mít IPR k dispozici už během příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu