• Načítám...
>

Pražské památky nasvítí moderní technologie

  • 16. srpna 2019,
  • 18:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Společnost Technologie hlavního města Prahy se stará o osvětlení pražských památek. Celkem má na starosti 140 objektů. Na některých z nich dojde v průběhu příštího roku k modernizaci osvětlovacího systému.

Reklama

Kouzlo 140 památek a významných objektů v Praze podtrhuje jejích nasvícení. To se postupně spouští každý den po setmění.

"My ve tříminutovém intervalu rozsvěcíme pražské památky tzv. po stoletích - od těch nejstarších, která se datují až do 10. století, po ty nejnovější, mezi které patří památník obětem vojenských armádních misí v zahraničí, který je před Generálním štábem na Vítězném náměstí, ten se tudíž jako nejmladší rozsvěcí jako poslední a zhasíná jako první," řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

U většiny památek je ale systém nasvícení zastaralý a proto se dočká modernizace.

"Budeme dávat investice do obnovy osvětlení památek a míst, která jsou nějakým způsobem už odžitá. To znamená, že tady máme místa, která jsou osvětlena systémy, které jsou 30 - 40 let staré a ne vždy jsou k tomu i náhradní díly, ne vždy je jednoduché to obnovovat," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Modernizace architektonického osvětlení se týká například i Národního divadla, Jindřišské věže nebo Strahovského kláštera.

"Tady je bezmála 70 svítidel, část z nich čeká výměna a celý systém Strahovského kláštera bude vybaven dálkovým řízením, diagnostikou - to znamená, že nebudeme závislí na hlášení poruch, ale stav osvětlení Strahovského kláštera uvidíme tzv. online přímo z našeho dispečinku," řekl Tomáš Jílek.

Podobný systém by měl být v budoucnu nainstalován na všech nasvícených památkách v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu