• Načítám...
>

Na Zličíně se staví nová škola

  • 20. srpna 2019,
  • 14:40,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

V hlavním městě se přes léto opravuje a renovuje spousta školských budov. Ale někde se i staví. Čilý stavebních ruch je třeba na Zličíně. Tato městská část se sedmi tisíci obyvateli totiž do teď má na svém území jen první stupeň základní školy.

Reklama

Na školství jde z rozpočtu hlavního města každý rok více peněz. 

"Celkem z rozpočtu hlavního města jde letos přes 3 miliardy korun na stavby nových škol, na přístavby, renovace, rekonstrukce a podobně," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Staví se hlavně na perifériích. S nedostatkem škol a školek se totiž potýkají hlavně okrajové MČ, jako např. Zličín, kde dosud základní školu nemají.

"Je nás 7,5 tisíce trvale hlášených a asi 4 nebo 5 tisíc nehlášených, takže asi 12 tisíc lidí. A taková MČ bez školy v Praze neexistuje. My máme pouze první stupeň z bývalé mateřské školy, takže jsme v minulosti i losovali a tak podobně," řekla Marta Koropecká, starostka MČ Praha - Zličín.

To by se ale mělo brzy změnit. Na Zličíně se pilně staví. Zpracovaný projekt, pozemky a stavební povolení měla MČ už v roce 2009. Finance na školu se ale podařilo získat až v roce 2016 a samotná stavba započala vloni. Teď pokračuje podle plánu a nová škola by se ve Zličíně měla slavnostně otevřít v září 2020.

"Ale už dnes víme, že ta škola bude malá, protože je pro 540 žáků a my víme, že tu máme asi přes tisíc dětí do 15 let věku, o kterých nevíme, kde jsou. Takže musíme urychleně jednat o výstavbě školy nové. V současné době to projednáváme s developery, kteří mají zájem u nás stavět," řekla Marta Koropecká.

S developerem podepsala MČ i memorandum a společně s byty by se tak měly stavět i školky a školy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu