• Načítám...
>

Dražší nájmy zvedají zájem o studentské koleje

  • 20. srpna 2019,
  • 21:43,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Praze vzrostl zájem o bydlení na vysokoškolských kolejích. A to až o 60 % za posledních 5 let. Za nárůstem stojí především zdražování nájmů v metropoli. Někteří uchazeči o ubytování na studentské koleji tak mají kvůli nedostatečné kapacitě zkrátka smůlu.

Reklama

Bydlení na studentských kolejích je stále více populární. Některé školy tak musejí zájemce odmítat kvůli nedostatečné kapacitě. Nejvíce neúspěšných žadatelů o kolejní ubytování je ve velkých městech včetně Prahy.

"Musíme odmítat i zájemce o ubytování na vysokoškolských kolejích, protože ta kapacita není bohužel dostatečná. My zpravidla vždy máme v tom období září přeplněno," řekl Jiří Macoun, ředitel koleje Hvězda.

Za nárůstem zájmu o bydlení na kolejích stojí především zdražování nájmů. Společné bydlení na privátech tak už není pro mladé lidi levnější variantou tak, jak tomu bývalo dříve. Jen za poslední 3 roky vzrostl zájem o vysokoškolské ubytovny o 60 %.

"Ceny ubytování se pohybují v průměru od 2,5 tisíce až k 10 tisícům. Vždy záleží na tom, na jaké koleji je student ubytovaný a v jaké lůžkové kapacitě," řekla Miroslava Hurdová, vedoucí útvaru ubytovacích služeb koleje Hvězda.

"My pochopitelně s univerzitami spolupracujeme na různých věcech včetně územního plánování, takže při promýšlení dalšího rozvoje území Strahova, kde jsou vysokoškolské koleje ČVUT, promýšlíme otázku navyšování kapacit studentských kolejí," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Celkem 5 pražských veřejných vysokých škol, mezi nimiž nejsou zahrnuty školy umělecké, nabízí na kolejích přes 27 tisíc lůžek. A i tam hlásí plno. Podle ředitele koleje Hvězda je situace stejná také v západních metropolích.

"My máme třeba úzkou spolupráci nastavenou s německým Studentenwerk, konkrétně třeba s Drážďany. A já musím říci, že tam je zájem o ubytování také velký. V Německu mají ten stejný problém, tedy ta jejich stávající kapacita jim určitě nedostačuje," řekl Jiří Macoun.

Situaci v metropoli by měla změnit chystaná výstavba kolejí. Např. UK plánuje rozšíření kapacity vysokoškolské ubytovny v Hostivaři. A to o 116 lůžek. Díky půlmiliardové dotaci od Ministerstva školství navíc také opraví některé koleje v centru Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu