• Načítám...
>

Praha plánuje vybudovat Muzeum paměti XX. stol.

  • 21. srpna 2019,
  • 16:38,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Podporu založení Muzea paměti XX. stol. vyjádřilo celkem 30 občanských spolků a společenských organizací. Patří mezi ně třeba konfederace politických vězňů, Junák, Orel nebo Člověk v tísni.

Reklama

Historickým událostem minulého století by se mohlo věnovat muzeum, které chce Praha postavit už do 3 let. V den výročí srpnové okupace Československa tuto myšlenku podpořilo 30 nevládních organizací a spolků. Iniciátorem založení Muzea paměti XX. století je hlavní město - konkrétně radní Hana Marvanová Kordová, která to, že 30 let od pádu komunismu neexistuje moderní muzeum, které by připomínalo oběti totalitních režimů, pokládá za velký dluh.

"My bychom chtěli letos na podzim v zastupitelstvu rozhodnout o založení Muzea paměti XX. století. Chtěli bychom to založit jako zapsaný ústav, který by zadal projekt a potom na základě projektu, po vzoru světových muzeí, by toto mělo vzniknout," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Praha se už inspirovala např. v Německu, v polském Gdaňsku, v Jeruzalémě či v Maďarsku. Např. Dům teroru v Budapešti patří k nejnavštěvovanějším muzeím.

"Ukazuje to, že skutečně mezi občanskou veřejností, která se zabývá totalitními režimy, dějinami nedávnými a tak dál, je o to velký zájem," řekl Petr Blažek, historik Centra pro dokumentaci totalitních režimů.

Nápad postavit v Praze muzeum, které by připomínalo totalitní režimy 20. století, vítá i umělec Pavel Vošecký, který byl pro svůj politický postoj ve vězení.

"Je to záslužný úmysl. To v prvé řadě. A pak už děj se vůle boží. Jestli se ta generace chytí té hrůzy, kterou jsme museli projít, nebo jestli z toho bude další generace flegmatiků," řekl Pavel Vošecký, umělec a vězeň totalitního režimu.

Místo, kde by mělo muzeum stát, poskytne hlavní město. Zvažuje se několik variant.

"V tuto chvíli dáváme přednost tomu, že Praha poskytne existující budovu, která projde určitou nutnou rekonstrukcí. Ale tak, aby se nám podařilo to otevřít do konce volebního období zastupitelstva," řekla Hana Kordová Marvanová.

Ať už tedy muzeum bude stát kdekoliv, nejdůležitější je podle iniciátorů a podporovatelů to, že splní své poslání. Bude připomínat, jak důležitá je svoboda.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu