• Načítám...
>

TSK opravuje lávku pro pěší původní technikou

  • 22. srpna 2019,
  • 17:32,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Stáhnout video
Reklama

Opravy severní lávky pro pěší mezi Smíchovem a Výtoní jsou v plném proudu a už brzy by mělo být hotovo. První lidé se tudy podle vedení města projdou 1. října.

"Jsme ve fázi před dokončením. V těchto dnes probíhá poslední nýtování a dále potom bude probíhat instalace mostovky, nátěry proti korozi a potom i ten další vzhledový nátěr, který bude nanesen, umístí se dřevěná mostovka včetně dalšího krycího zábradlí," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

"Byla to vlastně jediná konstrukce, která zbývala, která byla v havarijním stavu. A kvůli havarijnímu stavu byla uzavřena. Ta lávka se neopravuje nejen kvůli té pěší vazbě, jsou tam ale zavěšené inženýrské sítě, je tam plynovod, jsou tam různé kabely, takže i z tohoto důvodu se to muselo opravit," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

TSK opravuje lávku pro pěší původní technikou, tedy nýtováním. Práce vyjdou celkem na 15 milionů korun.

"Tato metoda je velmi náročná, zachovává ale tu autenticitu toho mostu jako takového, protože je památkově chráněn," řekla Barbora Lišková.

"Tato technologie se používala až do poloviny minulého století, kdy tuto technologii nahradilo svařování. Ve spojovaných prvcích se vyvrtají otvory, do kterých se následně zasouvá nýt. Ten otvor je o milimetr větší, než je průměr nýtu. Nýt se musí ohřát do bílého žáru. Při této teplotě se zasune do spojovaných prvků a pomocí nýtovačky a hlavičkáře se vytvoří nýtová hlava i na druhé straně oproti té původní. Tak, jak ten nýt chladne, se zkracuje, což znamená, že sevře ty spojované prvky," řekl Tomáš Rotter, odborník na ocelové konstrukce.

Dvoukolejný most mezi Smíchovem a Výtoní vznikl na začátku 20. století, kdy nahradil původní jednokolejnou trať. Nyní se SŽDC s hlavním městem shodla, že ani 2 koleje již nestačí a bude nutné přidat další. Zda se tak stane během rekonstrukce mostu ale zatím není jasné. Ve hře je totiž stále i varianta, že bude pro svůj špatný stav zbourán a nahrazen novou konstrukcí. Rozhodující by měl být posudek, který si nyní nechává vypracovat SŽDC.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu