• Načítám...
>

Meda Mládková oslavila 100. narozeniny

  • 9. září 2019,
  • 20:24,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

8. září oslavila 100. narozeniny mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. U Musea Kampa proto v neděli proběhla slavnost na její počest. Expozice byly v tento den přístupné zdarma, pro děti byla připravena speciální hra a samozřejmě nechyběl slavnostní přípitek.

Reklama

V neděli 8. září oslavila své 100. narozeniny mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. Oslavy se odehrávaly ve Werichově vile v Muzeu skla Portheimka a v Museu Kampa.

"Celý rok slavíme 100. narozeniny paní Medy Mládkové. Máme tzv. program století Medy Mládkové. Je zde dnes den otevřených dveří, lidé si mohou zdarma prohlédnout muzeum, který paní Meda Mládková vytvořila pro náš český národ. Chtěla, aby její sbírka skončila zde v Praze, i když měla nabídky z Ameriky, kde ji mohla velmi dobře umístit, případně prodat. Ale ona, jako vlastenka, chtěla, aby její muzeum bylo v centru Prahy," řekl Jiří Pospíšil, správce Nadace Jana a Medy Mládkových.

Slavnostního programu se zúčastnily stovky lidí. Mezi nimi nechyběli ani nejlepší přátelé či spolupracovníci Medy Mládkové.

"Vzpomínáme na ní. I když paní Meda je stále živá, stále vnímá, co se kolem ní děje, bohužel ale díky své imobilitě nebyla přítomna přímo zde na ceremoniálu. Je ale zde v objektu, kde má malý byt a slyšela jak lidé zpívají, jak jí tleskají. A má z toho obrovskou radost," řekl Jiří Pospíšil.

Popřát oslavenkyni přišli i zástupci pražského magistrátu.

"Já jsem velmi rád, že se Meda Mládková dožila 100 let. A je možná škoda, že se nedožil 100 let i její manžel Jan Mládek, protože oni pro českou kulturu a zvlášť pro výtvarné umění znamenají velmi mnoho. Oni už za svého života v exilu v zahraničí sbírali to nejvzácnější, co české umění vytvořilo, zvláště tedy malíři," řekl Jan Wolf, předseda výboru pro kulturu ZHMP.

Do konce roku bude v Museu Kampa v rámci programu ke 100. narozeninám Medy Mládkové otevřena stálá expozice malíře Františka Kupky. Tím ale programu Musea Kampa věnovaný jubileu Medy Mládkové nekončí. Do 30. září tu je k vidění také výstava pod názvem Meda - ambasadorka umění.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu