• Načítám...
>

Filharmonici zahájili sezónu v Obecním domě

  • 11. září 2019,
  • 15:41,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Orchestr PKF - Prague Philharmonia dnes večer zahájí sezonu koncertem v Obecním domě. Na pronájem sálu získalo těleso slevu od hlavního města. Praha tak chce alespoň částečně nahradit orchestru výpadek příjmů způsobený tím, že Čína zrušila jeho plánované turné. A to kvůli kladnému postoji magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu.

Reklama

Takto se Smetanovou síní v Obecním domě rozléhaly tóny z generální zkoušky orchestru PKF - Prague Philharmonia, který zde slavnostně zahájil sezónu pod taktovkou dirigenta Emmanuela Villauma.

"Jsem velmi šťastný, že mohu všechny pozvat na nadcházející sezónu PKF - Prague Philharmonia," řekl Emmanuel Villaume, šéfdirigent a hudební ředitel orchestru.

Zahajovací koncert se uskutečnil pod záštitou pražského primátora Zdeňka Hřiba, který zároveň vyjednal pro filharmoniky slevu z pronájmu Obecního domu na zahajovací koncerty. Metropole tak chce částečně tělesu nahradit výpadek příjmů způsobený tím, že Čína zrušila jeho plánované turné. A to kvůli kladnému postoji magistrátu k Tchaj-wanu a Tibetu. Vedení metropole i nadále trvá na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny.

"Poté, co jsme poukázali na to, že ostatní města tuto klauzuli ve svých smlouvách nemají, tak nám Peking přestal odpovídat. Takže to zkusíme ještě zaurgovat a případně to na podzim definitivně vyřešíme. Ve hře je i úplné vypovězení té smlouvy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Nyní to ale vypadá, že PKF - Prague Philharmonia není jediné hudební těleso, které pocítilo napjaté vztahy mezi Prahou a Čínou. Své turné v Číně museli zrušit i rozhlasoví symfonici.

"Symfonický orchestr Českého rozhlasu plánoval turné do Číny na letošní rok, nicméně zahraniční agentura, která pro nás produkčně měla toto připravit, nám oznámila, že neobdržela od čínské strany příslušná povolení, která jsou nutná k tomu, aby bylo uspořádána koncertní šňůra. Takže Symfonický orchestr Českého rozhlasu plánované turné zrušil," řekl Jiří Hošna, tiskový mluvčí Českého rozhlasu.

"Existují informace o tom, že Čína se snaží nějakým způsobem nedodržovat ty uzavřené smlouvy s nejrůznějšími hudebními tělesy. Já myslím, že toto je záležitost, kterou intenzivně řeší jak ministr kultury, tak ministr zahraničí," řekl Zdeněk Hřib.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se proti rušení koncertů ohradil. A to přímo v rámci jednání s čínským velvyslancem. Další schůzku s ním bude mít na starosti ministr zahraničí. Ten se chce s čínským velvyslancem sejít v nejbližším možném termínu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu