• Načítám...
>

Nová výstava se věnuje knize Orbis pictus

  • 20. září 2019,
  • 18:33,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V souvislosti s mezinárodním projektem, který připomíná 430. výročí narození a 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského připravilo Národní muzeum jedinečnou výstavu. Ta se věnuje hlavně knize Orbis pictus, která vyšla v několika jazykových mutacích a různých podobách.

Reklama

Národní muzeum se spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a Knihovnou J. A. Komenského si připravilo výstavu s názvem Uč se moudrým být! Orbis pictus v běhu věků. Expozice je umístěna na ochoze Pantheonu.

"Výběr tohoto titulu byl poměrně lapidární. Je to kniha, která je ilustrovaná celou řadou obrázků, takže je návštěvnicky atraktivní. Snažili jsme se přiblížit návštěvníkům nejvýznamnější kapitoly z této knihy, ať už se jedná o živou přírodu, různá řemesla, různé společenské stavy, ale také svět společný a společenský," řekl Richard Šípek, vědecký pracovník knihovny Národního muzea.

Mezi nejzajímavější exponáty patří dodatek ke knize Orbis pictus vydaný v roce 1932 v nákladu 25 kusů, který vytvořil významný tiskař Josef Váchal.

"On sám v úvodu uvádí, že vzhledem k tomu, že v současné době je celá řada řemesel a společenských stavů, o kterých Komenský ještě nemohl vědět, tak se cítí povinen doplnit ten původní Komenského Orbis pictus," řekl Richard Šípek.

Kniha Orbis pictus se v průběhu 19. a 20. století dočkala mnoha zpracování. A to i v braillově písmu. O vznik se zasloužil Veljko Ramadanovic.

"Zajímavostí je, že Ramadanovic studoval pedagogiku a specializoval se na speciální pedagogiku v Praze. Takže měl k Čechám velmi úzký vztah. Pravděpodobně proto vydal toto dílo česko-srbsky," řekl Richard Šípek.

A jak vnímají tuto unikátní výstavu samotní návštěvníci?

anketa

Výstava s názvem Uč se moudrým býti je připravena pro zájemce do neděle 13. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu