• Načítám...
>

Zoopark v Radonici láká na stovky zvířat

  • 7. října 2019,
  • 18:52,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Naši reportéři vám průběžně představili různé pražské zookoutky a mapují i jejich akce pro veřejnost. Pojďte se s námi podívat na okraj metropole do Radonic, kde zdejší zookoutek funguje už 9 let.

Reklama

Barvy podzimní přírody lákají k výletům do přírody. Oblíbenými místy hlavně pro rodiny s dětmi jsou zookoutky. Jeden takový je i na okraji Prahy v obci Radonice, která se nachází asi 10 minut autem od Černého Mostu.

"Zoopark Radonice má asi tak kolem 800 zvířat, z toho nejvíce ptáků. Těch máme asi 600, zbytek jsou savci. Všechna divoká zvířata zde jsou sirotkové, které nám buď někdo přinesl nebo jsme je od někoho dostali," řekl Václav Myslivec, majitel zookoutku Radonice.

Zoopark v Radonicích funguje už od roku 2011 navštívit ho můžete o víkendu i ve všední dny. I tady ale návštěvníci musí dodržovat bezpečnostní řád.

"U nás funguje pravidlo 'bů, bé a mé'. Na to si každý může sáhnout bez rizika, všechna jsou hodná, žádné nekouše, protože nemá horní zuby, je to přežvýkavec, netrká. Na ostatní zvířata se nesahá, pouze se dívá," řekl Václav Myslivec.

Podobně jako v jiných zooparcích, i tady je možné některá zvířata krmit. Ale i tato činnost zde má svá pravidla.

"Funguje to tak, že si u nás zas 20 korun mohou koupit vojtěškové granule, které jsou, jak jsme zjistili, pro zvířata nejméně škodlivá, protože když začali lidé nosit své krmení z domova, to se nedá uhlídat, a překrmili nám některé kozy a ovce. Nejzajímavější zvíře našeho zooparku je náš Cipísek. Je to býk skotského náhorního skotu, pochází původně z horských planin Skotska. Toho jsme ale zakoupili na Benešovsku, takže se narodil tady u nás. Může být chován i na sněhu. Je to primitivní plemeno, které prakticky není ani na mléko, ani na maso. Je to genetická rezerva, kdyby se něco stalo se skotem, tak se z něj dá vyšlechtit opět nová plemena," řekl Václav Myslivec.

"My sem chodíme hlavně s dětmi, protože dnes už děti pomalu tato zvířata nevidí. Je tady příjemné prostředí, děti si tady mohou i zahrát, chodí sem maminky s kočárky s malými dětmi a je to super, protože ten kontakt se zvířaty je senzační," řekla Alena Straková, návštěvnice.

Až do konce října můžete zoopark v Radonicích navštěvovat ve všedních dnech vždy od 8:00 do 12:00, o víkendech až pak do 17:00. V zimním období až do dubna je zoopark otevřen denně jen do 12:00.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu