• Načítám...
>

GULZ se těší více než 110 leté tradici

  • 9. října 2019,
  • 16:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Gymnázium U Libeňského zámku patří k nejprestižnějším a nejstarším gymnáziím v Praze. Na střední škole s více než 110 let dlouhou tradicí získají žáci kromě tradičního vzdělání také základy techniky nebo umění. Studenti mají také možnost zapojit se do jednoho z mnoha probíhajících projektů.

Reklama

Patří mezi nejstarší a nejprestižnější gymnázia v Praze. I když se hlásí ke konzervativním hodnotám, stále se otevírá novým možnostem, aby se studentům dostalo kvalitního vzdělání. Už v průběhu studia se navíc studenti gymnázia u Libeňského zámku mohou profilovat pro další studium.

"První 2 roky jsou všeobecné. Program se tedy nazývá Vzdělání pro budoucnost a k jisté specializaci podle toho, kam se pak studenti budou hlásit, dochází k volitelným předmětům ve 3. a 4. ročníku," řekl František Kosina, ředitel gymnázia.

Tradice gymnázia trvá už více než 100 let. Za tu dobu se podařilo škole vychovat řadu významných studentů, kteří se zapsali do historie naší země. Ať už v oblasti vědy, umění nebo sportu. Ty připomínají 2 pamětní desky ve vestibulu školy.

"Mnozí absolventi se sem navíc rádi vracejí. Ta škola se vyznačuje takovou kontinuitou, že je tady stále zájem o to, jak škola pokračuje dál," řekl Robin Eliášek, zástupce ředitele gymnázia.

Kromě tradiční středoškolské výuky se totiž studentům gymnázia dostane také základů z jiných oborů, např. dnes velmi žádaných technických. Tady se snaží co nejvíce propojit teorii s praxí.

"Snažíme se v rámci předmětů fyzika a informatika vkládat do výuky pokusy, aby byli žáci vtaženi do děje, aby neměli pouze tu suchou teorii. A snažíme se propojovat veškeré věci i s moderními technologiemi," řekl Milan Kotulek, učitel IT a fyziky.

Tyto předměty pak škola vyvažuje celou paletou uměleckých činností. Studenti tady mají možnost věnovat se hned několika uměleckým směrům.

"Kromě té hudební výchovy, kde tedy mají teorii, tak pak praktickou část, tak samozřejmě se soustředíme i na výtvarné umění, kde také pokrýváme obě části. A řekl bych, že možná netradičně se hodně soustředíme právě na tu dramatickou výchovu," řekl Tomáš Ficza, učitel ČJ a AJ.

Gymnázium je zapojeno do řady mezinárodních i tuzemských studijních programů. Žáci tak mají možnost se v rámci nich realizovat a třeba vycestovat na výměnný pobyt do zahraničí. Funguje tady také projekt věnující se ekologii.

"Cíl toho projektu je odplastit školu. Takže zbavíme celou školu jednorázových plastů. Na to jsme dostali dotaci v hodnotě 10 tisíc korun, kterou teď můžeme využít, abychom školu plastů zbavili," řekla Eliška Hrachová, studentka gymnázia.

Komunikaci s vedením školy pak zajišťuje studentská rada, která se významně podílí na přípravě školních akcí a také na podobě školy a místního prostředí.

"Byla třeba snaha o projekt školní zahrady, udělat nějaké nové věci, lavičky a podobně. A máme tam díky tomu lepší prostředí, kde můžeme trávit volná odpoledne a podobně," řekla Anna Jíchová, předsedkyně studentské rady.

anketa

Gymnázium každý rok otevírá 3 až 4 třídy 1. ročníku. O studium na škole je totiž velký zájem. Studenti do gymnázia dojíždění i z mimopražských lokalit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu