• Načítám...
>

Kůrovec se nevyhnul ani Praze

  • 12. října 2019,
  • 9:54,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Reklama

Ani hlavnímu městu se nevyhnula kůrovcová kalamita. Lesy hlavního města teď s tímto škůdcem aktivně bojují.

"Na území hlavního města máme přibližně 5 - 6 % smrkových porostů ze všech stromů, které tady máme. Musím říci, že všechny smrkové porosty jsou zasaženy kůrovcem. Snažíme se s ním intenzivně bojovat a vyřezávat ty kůrovcem zasažené smrky. Je to opravdu litý boj, protože ta klimatická změna - to teplo tomu kůrovci strašně pomáhá," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Ta situace není tak vážná, jako je na jiném území ČR. V současné době provádíme kácení v Šárce, Modřanské rokli, Kunratickém lese, takže de facto každý smrkový porost na území hl. m. Prahy je zasažen," řekl Ondřej Palička, ředitel, Lesy hl. m. Prahy.

Pražští lesníci tak letos odstranili už 2321 metrů krychlových napadeného smrkového dřeva. Čerstvě pokácené stromy slouží jako lapače škůdců a po náletu se odváží a likvidují.

"Nebudeme si nalhávat, že do budoucna budeme muset celých těch 5 - 6 % smrkových porostů v hlavním městě vyměnit a vysázet za jiné stromy," řekl Petr Hlubuček.

"Na jarní a podzimní měsíce se počítá s výsadbou nových lesů, které už budou smíšené a kde bude eliminován smrk," řekl Ondřej Palička.

Podle odborníků je současná kůrovcová kalamita nejhorší v historii českého lesnictví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu