• Načítám...
>

Technologie hl. m. Prahy mají nový dispečink

  • 17. října 2019,
  • 12:40,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Městská firma Technologie hlavního města Prahy otevřela nové řídicí centrum. To má na starosti monitoring systému veřejného osvětlení a řešení poruch. Od příštího roku pod něj bude spadat také městský kamerový systém.

Reklama

Městská společnost Technologie hl. m. Prahy slavnostně představila nové řídící centrum. To sídlí v Praze 7 a dispečeři, kteří zde pracují, mají na starosti monitoring systému veřejného osvětlení a řešení poruch.

"To, co vidíte, je projekční stěna, která se skládá z osmi 55" LCD panelů. To, co dělá ten dispečink pořádným dispečinkem, je zejména dispečerská služba. Opíráme se o třísměnný provoz našich dispečerů, kteří jsou nejen těmi příjemci telefonických hlášení, ale jsou schopni v koordinaci s našimi systémy zajistit zejména odstranění těch závad. U veřejného osvětlení se leckdy jedná o závady na systémech, které jsou pod elektrickým proudem. My musíme na tom místě být do 30 minut," řekl Tomáš Jílek, generální ředitel THMP.

"Je to jedno z nejmodernějších středisek v této zemi. Ty náklady na investici byly zhruba ve výši 10 milionů korun," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Nový moderní dispečink se ale nebude starat pouze o poruchy veřejného osvětlení. Nově pod něj bude spadat totiž také městský kamerový systém.

"My jsme hledali do budoucna synergické efekty, co dalšího by Technologie mohly dělat, aniž by to pro ně muselo znamenat nárůst nové činnosti. Jednou z nich je právě správa městského kamerového systému. Právě z toho důvodu zde vzniká tento dispečink, který bude servisní částí městského kamerového systému, kontroly funkčnosti, a zároveň se budou Technologie do budoucna starat o kompletní kamerový systém v hlavním městě," řekl Jan Chabr.

"Plánujeme i převzetí některých dopravních agend, např. úsekové měření rychlosti, technologie v tunelovém komplexu a další. Dispečink je tedy dimenzován i s ohledem na budoucí rozvoj," řekl Tomáš Jílek.

A vedení této městské společnosti plánuje i další inovace. V budoucnu chce např. lampy postupně napojit na online monitoring, aby bylo možné na dálku odhalit případné závady a lampy i ovládat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu