• Načítám...
>

Nová kniha vás vezme do podzemí

  • 21. října 2019,
  • 0:52,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Reklama

Podzemní památky středních Čech. Tak se jmenuje nová kniha geologa a spisovatele Václava Cílka.

"Střední Čechy, co se týče geologické historie, jsou jedinečné určitě v evropském a pravděpodobně i ve světovém měřítku. Je tady vlastně všechno. Poměrně intenzivní dolování zlata, stříbro, zejména Kutná Hora, ale později v tom 19. století  se to dolování přenáší do té Příbrami, to znamená poprvé na světě to jde do hloubky tisíc metrů," řekl Václav Cílek, autor knihy.

"Kraj podpořil tuto knihu částkou 850 tisíc korun. Dá se říci, že je to další kniha do série, která vznikla právě ze spolupráce mezi panem Cílkem a vydavatelstvím Dokořán a Středočeským krajem. Kraj je zajímavý a krásný nejen na povrchu, ale pod povrchem, protože má tradici v hutnictví a hornictví," řekla Jaroslava Pokorná Jermanová, hejtmanka Středočeského kraje.

Kromě hornických lokalit se v knize dozvíte mnoho zajímavých informací třeba o jeskyních v Moravském krasu.

"Úplně nové jsou v knize Lukáše Faltejska, které se týkají hub v podzemí a jsou o mikrobiálním životě v podzemí," řekl Václav Cílek.

Jedním ze spoluautorů publikace je i fotograf Martin Majer.

"My s nadsázkou říkáme, že to je lehké, protože si to světlo vytváříte sami. Těch způsobů, jak si to v podzemí nasvítit, je celá řada. Já většinou blesky nepoužívám, používáme ty lampičky a svítíme podle nějaké své představy, jak bychom chtěli, aby ta fotografie vyzněla," řekl Martin Majer.

Na skoro tři sta stránkách tak v knize Podzemní památky středních Čech najdete vše důležité, co se skrývá pod povrchem kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu