• Načítám...
>

Praha bojuje s nelegální reklamou

  • 1. listopadu 2019,
  • 21:56,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha bojuje s nelegální reklamou. Ta se objevuje nejčastěji na sloupech veřejného osvětlení nebo městském mobiliáři. Náklady za čištění, které probíhá denně, šplhají do milionů korun ročně.

Reklama

Praha neustále bojuje s černou reklamou. Problém podle vedení města není jen v tom, že se ve veřejném prostoru nachází reklama nelegálně, ale také v tom, že výlepy poškozují městský majetek.

"My máme poměrně striktní pravidla na to, kam se může umisťovat legální reklama. A černá reklama je vlastně to, když někdo přijde a nelegálně polepí třeba podchody nebo lampy veřejného osvětlení, mostní konstrukce. Toto všechno je černá reklama a takovou my v Praze nechceme," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Např. správu veřejného osvětlení mají na starosti Technologie hl. m. Prahy, které čištění provádějí každý den. Nejčastěji probíhá odstraňování plakátů ručně. Používá se ale také tzv. antiplakátový nátěr, díky kterému lze plakáty snadno odstranit.

"Zejména je používáme na vybrané stožáry, které byly na základě nějakých historických zkušeností nejčastěji zneužívány k těm černým výlepům. My aktuálně ve spolupráci s hlavním městem zajišťujeme obnovu těchto antiplakátových nátěrů a jejich další rozšíření," řekl Tomáš Novotný, místopředseda představenstva Technologie hl. m. Prahy.

Město chce v budoucnu rozjet osvětovou kampaň, aby veřejnost poznala, co je a co není černá reklama a případně mohli lidé sami plakát odstranit. Např. ze stožáru osvětlení, který zrovna není určen k polepu.

"Máme vybraný určitý počet lamp. Ty se soutěží veřejnou soutěží pro reklamní zařízení. A tam se umisťují předem disponované formáty v místech, aby to příliš nevadilo z pohledu vizuálního smogu, potom tak, aby to pořád zachovávalo funkčnost té lampy," řekl Jan Chabr.

Celkově se v Praze ročně odstraní černé výlepy ze zhruba 3 tisíc stožárů veřejného osvětlení. Jen za to město zaplatí zhruba 6 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu