• Načítám...
>

Jedličkův ústav učí děti samostatnosti

  • 5. listopadu 2019,
  • 18:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Jedličkův ústav a školy v Praze je nejstarší české zařízení pro děti a mládež s tělesným postižením. Za svojí 107 let trvající historii se výrazně proměnil v moderní instituci, která pomáhá nejen žáky vzdělávat, ale i připravovat na budoucí zaměstnání a samostatný život.

Reklama

Jedličkův ústav byl založen v roce 1913 na základě iniciativ pražského spolku pro výchovu mrzáků. Od samých počátků bylo jeho cílem zajistit léčbu a vzdělávání těchto lidí. V současné době jsou diagnózy klientů zcela odlišné a v důsledku toho i služby.

"Děti, které jsou tady u nás v Jedličkově ústavu, jsou v drtivé většině s postižením od dětství, od narození. Takovou největší skupinu tvoří děti s dětskou mozkovou obrnou, což jsou v podstatě důsledky různých porodních traumat. Jsou to třeba děti výrazně nedonošené, nebo dětí, které prodělaly v útlém dětství závažné onemocnění CNS," řekl Radek Musílek, mluvčí, učitel Jedličkova ústavu.

Tento ústav disponuje mateřskou, základní a střední školou. Výuka klade důraz na komplexní dovednosti žáků a připravuje je co nejlépe na budoucí zaměstnání.

anketa

V rámci školy děti navštěvují např. logopedii či ergoterapii, která rozvíjí zručnost při běžných činnostech, jako např. vaření či umývání nádobí. Nezbytnou součástí je taktéž fyzioterapie, při které jsou využívány nejmodernější technologie a postupy.

"Máme tady spoustu různých zařízení, které nám pomáhají v té terapii. Jsou to různé vertikalizační zařízení, potom motomedy, které nám umožňují pasivní i aktivní pohyb dolních končetin. Potom jsou to různé balanční pomůcky," řekla Martina Kordíková, fyzioterapeutka.

Součástí rozvrhu jsou i praktické hodiny v dílnách. Ty jsou zaměřené na práci s textilem, keramikou, dřevem a vrbovým proutím.

"V každé dílně se ty děti mohou během školního roku vystřídat. Konkrétně v košíkářské dílně cvičíme jemnou motoriku, počítání a podobné věci," řekl Martin Knapp, terapeut.

Jedličkův ústav učí děti samostatnosti Rodiče, kteří zvažují přihlásit svoji ratolest do Jedličkova ústavu, musí nejdříve s dítětem absolvovat odbornou poradnu. Zájemci o studium na střední škole prochází běžnými přijímacími zkouškami. Školné je zdarma. Hradí se strava, ubytování a sociální péče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu