• Načítám...
>

Schwarzenberský palác ukazuje staré mistry

  • 6. listopadu 2019,
  • 22:18,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Národní galerie po jedenácti měsících opět po rekonstrukci otevřela Schwarzenberský palác. Zde návštěvníci najdou expozici Staří mistři, ta ukazuje to nejvýznamnější z mistrovských děl českého a evropského starého umění. Na proměně paláce se podílel i architekt Josef Pleskot.

Reklama

Schwarzenberský palác v areálu Pražského hradu se po částečné rekonstrukci otevřel veřejnosti. Návštěvníky láká na expozici s názvem Staří mistři.

"Je to palác plný umění. A chceme tady vyrobit atmosféru, která je příjemná. Máme tady opravdu výběr největších mistrů, nejdůležitějších mistrovských děl, ze sbírky Národní galerie," řekl Marius Winzeler, ředitel Sbírky starého umění NGP.

Najdete tu zcela mimořádná díla jak v evropském, tak i světovém kontextu.

"Např. Růžencová slavnost od Albrechta Dürera, nebo Oltář sv. Lukáše od Jana Gossaerta. Ale hlavně samozřejmě, a to je to mimořádné, tady máme vynikající fond středoevropského, zejména českého, umění od renesance do konce baroka. Nikde jinde ve světě nemůžete vidět tak krásné obrazy a tolik obrazů od Karla Škréty, Petra Brandla. Nebo sochy, které jsou výjimečné v expresivitě od Matyáše Bernarda Brauna," řekl Marius Winzeler.

Nová architektonická koncepce expozice vznikla v úzké spolupráci s ateliérem Josefa Pleskota.

"Stojíme uprostřed barokního. Chtěli jsme opravdu ukázat baroko tak, jak si myslíme, že by mělo být ukazováno v kontextu toho, jak ho vnímáme my současníci. Zaplavené světlem. Aby ty obrazy vyzařovaly světlo. Aby toto všechno emočně na návštěvníky působilo," řekl Josef Pleskot, architekt.

A to i díky nejmodernější technologii, která má krásu děl starých mistrů podtrhnout. 

"Tyto lampy, které byly vyvinuty přímo speciálně pro tento prostor, osvětlují celou tuto místnost nepřímým způsobem. Ten efekt toho všeho je, že světlo je rovnoměrné, rozmlžené, a nevrhá žádné stíny," řekl Josef Pleskot.

Nová je třeba i recepce. A všechny prostory ve Schwarzenberském paláci jsou bezbariérové.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu